Kalmarsund fortsätter leverera kompakta abborrar

Lars Premberg med en synnerligen hög abborre.

Hur hög och kompakt kan en abborre egentligen bli? Lars Premberg från Kristianstad närmade sig kanske svaret på den frågan när han drog upp en riktig tjurskalle på måndagskvällen. Fisken vägde 1860 gram och var 47 centimeter lång, med en iögonfallande hög puckel.

– Men jag glömde faktiskt att mäta hur hög den var, det blev så stimmigt och bråttom, berättar den nöjde fångstmannen.

Bilden får i stället tala för sig själv, och de flesta inser nog att det var som att dra upp en tegelsten från botten. Den högg på ungefär fyra meters djup nära båten, och platsen var vid klassiska storabborrestråket Kalmarsund.

– Vi hade legat där nere och fiskat gädda några dagar, och skulle egentligen lägga av för dagen när det började hugga. Inom en halvtimme tog vi fem abborrar över kilot på fyra man. Det var en fruktansvärt häftig upplevelsen, jag har knappt hämtat mig ännu, säger Lars Premberg när Fiskejournalen ringer för att gratulera honom.

Kan du lägga av för säsongen nu?

– Nej, inte alls. Vi kommer att köra på länge, ända tills vintern stoppar oss, säger Lars som alltså hoppas förbättra sitt personliga rekord ytterligare innan han ställer undan spöna i förrådet.