ANNONS

Kan det nya greppet från Yamaha minska stölderna?

Varje år stjäls mellan 2000 och 2500 båtmotorer enligt statistik från BRÅ. Foto: Yamaha
ANNONS

Det har strömmat in rapporter om stulna båtmotorer de senaste åren, och branschen har efterlyst krafttag för att komma tillrätta med problemet. Nu lanserar Yamaha en nyhet som kan försvåra för tjuvarna.

Stöldmärkningen i närbild. Foto: Yamaha

Yamaha Motors är nämligen först ut av alla båtproducenter att införa stöldmärkning på sina båtmotorer. Förhoppningen är att det ska minska risken för deras kunder att bli utsatta för brott – och om de skulle bli det, få en chans att faktiskt få tillbaka sin motor.

– Vi vill att våra kunder ska känna sig trygga. En av de viktigaste förebyggande åtgärderna är möjligheten till effektiv och tillförlitlig identifiering av motorer, vilket vi får med märkningen från Securmark. Vi tar nu som bolag vårt ansvar för att minska risken att våra kunder ska bli utsatta för brott, men vi hoppas även att myndighetssverige väljer att vidta mer omfattande åtgärder för att minska stölderna säger Christopher Sjöblom, Division Manager Marine, på Yamaha Motor Scandinavia i ett pressmeddelande.

Märkningen införs som standard under januari 2020 på alla Yamaha-utombordare från 30 hästkrafter och uppåt hos samtliga auktoriserade Yamaha-återförsäljare i Sverige.

Securmark, som levererar märkningen och hanterar databasen, samarbetar aktivt med polis, gränspolis och försäkringsbranschen både internationellt och nationellt för att förhindra stölder och säkra och återföra egendom.

Nu återstår det att se om fler båtproducenter hakar på detta grepp.

Läs mer om stölder av båtmotorer:

https://wp.fiskejournalen.se/spaning-gav-resultat-motortjuvar-togs-pa-bar-garning/

Publicerad: 27 February 2020
Av: Anders Lundin
ANNONS