Karlstad kommun efterlyser gäddor

Karlstad kommun vill ha gäddor för att analysera kvicksilverhalten i några av kommunens sjöar. Foto: Robert Westin.
ANNONS

Karlstad kommun skall undersöka halten av kvicksilver i sjöarna. Då fungerar just gäddan som en bra indikator så nu vill kommunen att du skall skicka in din gädda för analys.

Kvicksilver påverkar människan på olika sätt. Grundämnet betraktas som ett av de allra farligaste miljögifterna och är ofta högt prioriterat när det gäller sanering.

Bakgrunden till att kvicksilver betraktas som ett av de farligaste miljögifterna är dess förmåga att anrikas i näringskedjor.

I Karlstad har mätningarna gjorts ungefär var tionde år sedan 1970-talet. Hittills har inga alarmerande nivåer av kvicksilver uppmätts. Senaste åren har man dessutom noterat en minskning i de värmländska sjöarna. Men allmänheten bör ändå akta sig för att äta för mycket gädda.

– Gäddan är en toppredator som får i sig kvicksilver genom att äta dom småfiskar som äger plankton, säger Ida-Lis Rundin, miljö- och hälsoskyddsinspektör på Karlstad kommun, till SVT.

Gäddorna ska lämnas in frysta. De sjöar som kommunen är intresserad av är Panken, Hyn, Barsjön, Gapern, Västra Örten och Kroppkärrssjön.

Relevanta produkter från vår fiskebutik:

Publicerad: 29 juli 2020
Av: Robert Westin
ANNONS