Linfångad lutfisk

För många har lutfisken en självklar plats på julbordet. För första gången någonsin går det att köpa KRAV-märkt lutfisk.
Det finns anledning att vara försiktig med att äta långa, som lutfisken traditionellt görs av. Långan har inte bara fått rött ljus i WWF:s Fiskguide, utan klassas som starkt hotad av Artdatabanken. Därför satsar Lysekil nu på lutfisk från linfångad torsk.

Det öppnar upp för en comeback för lutfisken på julbordet.

Torsken som Lysekils lutfisk kommer från, är linfiskad i Norska havet från ett hållbart bestånd som har godkänts av KRAV.
Eftersom valet av agn styr vilka fiskar som nappar på kroken, minskar bifångsten på linfisket avsevärt jämfört med trålning. Det har även andra stora fördelar.
– Torsken är djupgående och när man trålar efter den, finns risk att skada havsbottnen. Dessutom blir energiförbrukningen hög av att dra en trål bakom båten, säger Ulrica Wahlund som är försäljningschef på Marinor.
Johan Cejie, försäljningschef på KRAV, är glad över att den KRAV-märkta lutfisken nu har nått de svenska butikshyllorna.
– För många miljömedvetna öppnar det upp för en comeback för lutfisken på julbordet. Dessutom finns det en helt ny generation konsumenter som vi nu hoppas introduceras till lutfisktraditionen, säger han.