Loppor som lockar

Tångloppa, märlkräfta elle bara märla. Kärt barn har många namn. Dessa små kräftdjur är basmat för havsöringen. Foto: Kasper Röjmose

Tångloppor, eller märlkräftor som de också kallas, är ett av havsöringens viktigaste bytesdjur året runt. Som flugfiskare är det ett ”måste” att ha ett antal olika imitationer i flugasken när man besöker kusten.

Ur Fiskejournalen Nr 3 2022

Tångloppor är godbitar för alla havsöringar. Imitationerna sträcker sig från enkla dubbingflugor till detaljrika och naturtrogna. Här kommer en hel rad mönster som passar utmärkt nu när västkustfisket drar igång inom kort.

TEXT OCH FOTO: SÖREN SKARBY FLUGBINDARE: KASPER RÖJSMOSE

DU VET SJÄLV hur det är. Ut i kylen, leverpastej med saltgurka på en brödskiva. Snabbt, enkelt och effektivt.

Fiskar känner ungefär likadant när det kommer till tångloppor och märlor. Dessa djur är det grunda kustvattnets leverpastej. Det är kanske inte mängder med näring i något utav de små kräftdjuren, men de förekommer i rikliga antal och är lätta att få tag i. Fångar du fem havsöringar är det åtminstone tångloppor i magen i minst en av dem. Det är faktiskt ganska troligt att till och med allihop har varit förbi och hittat loppor bland tångruskorna.

LITEN MEN GOD

Rovfiskar är perfekta ekonomer. Deras jakt är ständigt baserad på om det är värt att lägga energi på att kasta sig över ett specifikt byte. På vintern och tidigt på våren är havsöringens ämnesomsättning nästan vilande i det kalla vattnet. Sill och strömming som simmar tre meter bort kräver en massa kraft att fånga och då är det inte ens säkert den lyckas med jaktförsöket. För att fånga tångloppan däremot, som närmast hänger i vattnet, kräver i stort sett bara att havsöringen öppnar munnen. Samtidigt krävs det så här års inte mycket för att hålla igång den låga ämnesomsättningen. Alltså är tånglopporna det perfekta drivmedlet.

ALLTID PÅ MENYN

Senare under året blir utbudet av födoresurser mycket större. Det är ett vidöppet skafferi och det varmare vattnet ger krafter till att jaga större och snabbare byten. Ändå fortsätter tånglopporna att stå på fiskens meny. Särskilt de mindre havsöringarna suger i sig de små kräftdjuren. Och det där med att de suger i sig är faktiskt ganska betydande. Jag vill hävda att en havsöring inte kastar sig över en tångloppa. Därför är det ingen idé att fiska imitationer i överdrivet högt tempo. De ska fiskas hem långsamt och gärna med långa pauser så att flugan får möjlighet att dala i vattnet. Med fart riskerar du bara att slita kroken ur fiskens mun.

Kom också ihåg att tångloppor inte bara är bruna. När de skiftar sin sköld blir de helt orangea. Tittar man under strändernas tångruskor visar det sig att det finns en myriad av nyanser.

SMÅ FLUGOR OCH STORA FISKAR

Efter sommarens frosseri har fiskarna blivit lite lata och börjar främst ha stundande lek i tankarna. Men vid den här tiden är det i regel ingen dum idé att använda lite mindre lockelser. Du kan få ett fantastiskt fiske med små flugor när stora fiskar vältrar sig i ytan. Mindre mellanmål i form av tångloppor är ingen undantag och en lätt match för präglade fiskar.

Nu väntar vårfisket och ett tips är att leta i ”badkaren” längs kusten där vågorna får vattnet att skvalpa omkring bland tången. Här kommer solens värme sätta fart på lopporna – och även på öringen som kommer vara där och kalasa.

Brun Fyggi

Krok: stl. 6, exempelvis Gamakatsu F314.

Ben: round rubber legs, svart.

Ribbing: koppartråd.

Dubbing: SLF-saltwater, brun.

Claus Eriksens klassiker! Det är min favoritfluga för hösten. Anledningen till att jag binder den här på Gamakatsu F314. är att den har tjockare och tyngre gods.

Gummiloppan

Krok: stl. 10-14. Böjd modell.

Bindtråd: Uni mono.

Hackel: silver badger.

Kropp: Body Strech, klar.

Rygg: Flexi sheet, klar.

Ribbing: bindtråd.

För att se alla bildbeskrivningar och se bilder på flugorna klicka här

Publicerad: 22 mars 2024
Av: Anders Nicander

Intressanta fiskeprylar från vår butik: