Lövin vill ha moratorium

Den blåfenade tonfisken är akut utrotningshotad.  Men det eftertraktade köttet är oerhört värdefullt på den internationella marknaden. Isabella Lövin (MP) är EU-parlamentariker i fiskefrågor. Hon vill, som många andra, se ett fiskestopp.
En gång fanns det blåfenad tonfisk även i svenska vatten. Fiskejournalens legendariske havsfiskeexpert Jan Olsson har berättat hur man såg tonfiskar på flera hundra kilo hoppa mellan skären i Paternosterarkipelagen. Efterfrågan på tonfisk från framförallt Japan har lett till att priset för fisken är skyhögt. På fiskmarknaden i Tokyo står ett amfibieplan alltid redo för att kunna flyga ut och hämta tonfisk. En enda fisk kan vara värd 100 000 dollar.
Isabella Lövin vill se ett moratorium, ett fiskestopp, för arten men tror att det kan bli svårt. Flera länder i EU tjänar stora pengar på den lukrativa handeln med blåfenad tonfisk och det krävs att man vågar ta striden för att rädda tonfisken.  För att kunna förhandla med Japan om en minskning av fisket måste EU vara enat och våra ansvariga politiker, som vår egen jordbruksminister Eskil Erlandsson, måste våga ta sitt ansvar.
I fredagens GP publicerades en debattarikel om tonfisken skriven av Isabella. Du läser den HÄR

Isabella Lövin vill se ett stopp för fiske efter blåfenad tonfisk. (Foto: Anders Nicander)

Anders Nicander