Megagädda från Ätran

Joakim Jönsson med sin mäktiga metgädda på 14 kilo. Foto: Kai Rolandsson

Ätran är kanske mest känd för sina laxar, men även gäddorna håller yppersta klass. Det vet Joakim Jönsson och Kaij Rolandsson som i flera år har metat i den halländska ån. Flera 10-plussare har kommit upp och för en tid sedan slog Joakim till med ett mäktigt personbästa på 14 kilo blankt – efter att hans storväxta mört fått en brysk uppvaktning i ett bakvatten.

Här kommer Joakims egen berättelse om hur han fångade den väldiga vårgäddan.

”Jag och min kompis Kaij Rolandsson började fiska gädda seriöst för fem år sedan. Redan från börjar var det en  tiokilos vi drömde om och vi förstod att ju mer vi lärde oss, desto närmare målet skulle vi komma. Vi hade hört historier om monstergäddor i Ätran och valde att satsa alla krafter där.

”Vi hade hört historier om monstergäddor i Ätran och valde att satsa alla krafter där”

Kartor över olika bakvatten och djuphålor studerades noga och därefter provfiskade vi oss fram. Ganska omgående fick vi upp en på 10,1 kilo på favoritmetoden mete med stora, feta mörtar. Därefter blev målet en gädda över 15 kilo och det kändes realistiskt om vi bara lyckades pricka rätt tid och plats. Efter en lång vinter och ett fiskesug som var enormt började jag och Kaij planera vårfisket. Vi valde ut ett bakvatten där jag i fjol fick en gädda på 10,3 kilo och spikade ett tvådagars fiskepass i våra familjekalendrar. Då dagen kom var vi taggade till max och redan 07:00 var vi i båten. Efter tre timmars fiske utan ett tecken på gädda förflyttade vi oss en bit upp i ån och hitta ett bakvatten. Efter ytterligare en fisklös timma ser jag plötsligt hur mitt flöte sakta dyker. Jag säger till Kaij att göra håven redo och pulsen stiger rejält.

”Jag säger till Kaij att göra håven redo och pulsen stiger rejält”

Jag fäller upp bygeln och ger gäddan frilina samtidigt som jag försöker förbereda mig på mothugget. Efter några sekunder börjar jag veva in tills jag känner motstånd och gör då ett rejält mothugg. Jag känner direkt att gäddan är stor och börjar drilla den hårt mot båten och bort från det strömmade vattnet strax intill. Efter ett par minuter och några rusningar får jag in den till båten och Kaij håvar den felfritt. Pulsen och adrenalinpåslaget är enormt då vi ser hur grov den är.

”Pulsen och adrenalinpåslaget är enormt då vi ser hur grov den är”

Vi bestämmer oss för att kroka av gäddan och låta den vila i håven medan vi tar oss in till land. Efter några bilder väger vi fisken och jag skriker av glädje när jag ser att gäddan väger 14 kilo – fördelat på 116 centimeter och 61 centimeter i omkrets. Vi låter gäddan simma tillbaka samtidigt som vi njuter av det magiska fiskepass vi just upplevt.

”Vi låter gäddan simma tillbaka samtidigt som vi njuter av det magiska fiskepass vi just upplevt”

Nu är planerna redan igång för jakten på en femtonkilos – och vi är mer taggade än någonsin!

Skitfiske på er! // Joakim Jönsson”

Vi tackar för rapporten och gratulerar till en fantastisk fisk!

Hans Hällman