ANNONS

Färre nätläggare – då blev det öringboom längs kusten

Färre lägger nät längs Norrlandskusten, och Mattias Landfors kan intyga att det finns väldigt mycket öring just nu. Foto: Joacim Ottosson
ANNONS

När det snackas om havsöring så fokuseras oftast blickarna mot södra delarna av landet. Den som riktar kompassen mot norr kan dock uppleva ett havsöringsfiske av sällan skådat slag just nu.

Fiskejournalens medarbetare Mattias Landfors och kamraten Emanuel Gideonsson har haft enormt många öringar i håven den senaste tiden. Med Örnsköldsvik som utgångspunkt har de stött på ovanligt mycket kämpavilligt silver, och Fiskejournalen ber dem om sina bästa tips.

Robert Hjort med öring.

– Vi stöter nästan aldrig på en annan människa som fiskar här, medans man mer eller minde får armbåga sig fram på bra ställen söderut, konstaterar Mattias Landfors.

Här har de sammanfattat vad de anser vara de bästa tipsen för hur man lyckas på Norrlandskusten.

– Vi båda var överens om att val av fluga inte var särskilt viktigt då vi fått fisk på det vi haft på då öringen väl varit på hugget! Men ljusa streamers föredrar jag själv.

1) Rör dig mycket och täck yta. Vada sakta fram även när du fiskar. Stå i princip aldrig still längre än ett eller två kast.

2) Byt plats ofta. Har det inte hänt något på cirka en timme är chanserna större att hitta fisk om man byter lokal. Känns den första lokalen het kan man alltid återvända senare under dagen.

3) För fiskedagbok för att på sikt se mönster. Försök skriva upp allt som kan tänkas påverka. Den mesta informationen finns på SMHI:s hav och kustväder. Vatten och lufttemperatur? Sol/molnigt? Fallande/stigande lufttryck? Väder senaste dagarna? Vindriktning och vindstyrka? Högt/lågt vatten? Sjunkande eller stigande vatten?

Norrlandssilver.

4) Prata med så många som möjligt som också fiskar kustöring. Vad har de för teorier? När får de fisk?

5) Kartspana! Jämför de platser du vet levererar fisk med nya. Försök hitta liknande platser och platser som är annorlunda.

6) Ge dig ut utan spö! Att vandra längst kusten en vindstilla dag medans man sneglar ut över havet ger dig en bra möjlighet att täcka stor yta och och förhoppningsvis hitta havsöring som jagar i ytan. Vi har hittat många nya fiskeplatser på detta sätt.

7) Ge inte upp! Vi har riktigt, riktigt mycket havsöring längst norrlandskusten. Förut la många nät längst kusten här och även om det förekommer fortfarande är det betydligt ovanligare nu och vi har en havsöringspopulation som boomat tack vare det.

Läs även om denna nyhet:

Bakslag för fiskesatsande kommun – kraftverk blir kvar

 

Relevanta produkter från vår fiskebutik:

Publicerad: 15 April 2020
Av: Anders Lundin
ANNONS