MSC utmanas – Sportfiskarna vill slopa märkning längs ostkusten

Nej, sillfisket av strömming längs ostkusten ska inte vara MSC-märkt, anser Sportfiskarna.
ANNONS

Det har varit en kritikvåg från flera aktörer sedan industrifisket av strömming längs ostkusten MSC-märktes. Nu utmanar Sportfiskarna märkningen, och menar att den baseras på en felaktig grund.

Sportfiskarna sätter ned foten sedan de granskat den 500-sidiga certifieringsrapporten, som innefattar bland annat Östersjön. Senare i år ska MSC-märkningen för strömming och skarpsill ska ses över, och Sportfiskarna kräver alltså att beslutet angående svenska ostkusten rivs upp.

”I exempelvis södra Bottenhavet syns alla varningstecken på ett överfiskat bestånd. Storleken minskar, lekmognaden kryper nedåt i åldrarna, fisketrycket har ökat konstant sedan 90-talet och på senare år har rekryteringen minskat. Utöver detta har avsaknaden av strömming inneburit att mycket av sportfisket och det småskaliga yrkesfisket för konsumtion längs delar av ostkusten mer eller mindre slagits ut, till förmån för stora industritrålare som skickar fångsten till fiskmjölsfabriker i Danmark”, skriver Sportfiskarna på sin hemsida.

Här på deras hemsida kan du läsa mer.

Publicerad: 30 dagar sedan
Av: Anders Lundin
ANNONS