Näbbisarna är här!

Missa inte det roliga fisket efter näbbgädda. Foto: Anders Nicander

Nu börjar de första rapporterna om att näbbgäddorna anlänt till skånekusten ramla in. Det är lika härligt varje år. Inom ett par veckor är det fullt av dem och det är folkfest på många fiskeplatser.

Näbbgädda, eller horngädda som den också kallas, är sommargäst längst den svenska kusten från Svinesund till långt upp i Östersjön. Det är både en älskad sportfisk och en fisk som ställer till problem för de som trollar lax. På lätt utrustning från land är den superkul och den går att ta på en lång rad metoder.

Näbbgäddesäsongen brukar börja i Skåne där Öresundskusten är allra hetast. Någon vecka senare är fisket i tillgång längs hela Västkusten. Näbbgäddan kommer in till kusten för att leka och ger sig sedan ut i de fria vattenmassorna efter ett par veckor, så passa på!

Mete

Kastmete med agn som kokt räka eller ännu hellre en sillstrimla kan vara supereffektivt om man når ut till fisken med sitt tackel. Flöte som bär 20-30 gram är lagom. Fiska någon meter under ytan, det räcker. Små sylvassa trekrokar är ofta bästa valet eftersom näbbgäddan kan vara mycket svårkrokad.

Spinn
Klassiska havsöringdrag typ Toby och Viking Herring är super men sätt på ett par extra splittringar eller en tafs på 3-4 centimeter mellan drag och krok så krokar du många fler. Var inte rädd för att veva in i högt tempo. Det kan ofta trigga till hugg.

Genomlöpsdrag är ett annat hett tips. Denna typ av bete har en perfekt konstruktion för näbbgäddefiske.

Fluga
Näbbgäddan kan ta på många typer av flugor, men jag föredrar att fiska med små illrosa räkimitationer som jag fiskar hem supersnabbt. Det brukar ge stenhårda hugg och näbbgäddorna hoppar ofta flera gånger efter hugget. En långsamt infiskad märlimitation är ett annat tips när det snabba fisket inte funkar.

Publicerad: 19 april 2024
Av: Anders Nicander