ANNONS

Närkontakt i Baltak

Kontaktnymffiske är mycket effektivt när man väl lärt sig tekniken. Foto: Anders Nicander
ANNONS

I nya numret av Allt om flugfiske följer vi med den superskicklig flugfiskaren Kemal ”Kemo” Kuzelj på kontaktnymffiske i vinterkallt vatten. Vi fiskar Baltak utanför Tidaholm i ett av landets finaste put & take-vatten. Euronymf eller kontaktnymf som Kemo kallar det är ett riktigt finessfiske som är otroligt effektivt när man fått kläm på hur man ska fiska de tunga nymferna.

—Det är en teknik som tar lite tid att lära sig men med lite träning får man rätta känslan för hur flugorna rör sig. Då kommer huggen.

Kemal visar hur han snarare swishar än kastar ut flugorna och sedan följer driften med spöt i ögonhöjd. Han säger att han känner hur den tunga nymfen längst ner studsar på botten. Ska man få fisken att hugga gäller det att komma bara några centimeter framför nosen på den säger han.

Vi använder 10.2 for långa spön och en 9.5 meter lång taperad tafs i stället för en fluglina. På tafsen sitter två flugor med den tyngsta flugan längst ner, som ett ankare. Flugorna är bundna på specialkrok som alltid landar på botten med krokspetsen uppåt, en förutsättning för att kunna fiska utan att fastna, precis på botten där fisken ofta står så här års.

Läs mer om detta fantastiskt roliga fiske i nya numret av Allt om flugfiske.

Publicerad: 27 november 2022
Av: Anders Nicander

Relevanta prylar från vår butik:

ANNONS