ANNONS

Nästa del i Fiskarnas Rike: Glupska gäddor och dess gömmor

Gäddan spelar huvudrollen i andra delen av Fiskarnas Rike. Innan dess kommer Uppdrag Granskning att sända ett program kring den hotade ålen. Foto: Fiskarnas Rike/Martin Falklind
ANNONS

Den första delen av SVT-trilogin Fiskarnas Rike hyllades av både sportfiskare och vattenvänner. På söndag är det dags för näst avsnitt – och då är skådeplatsen sjön och dess invånare. Dessutom kommer ålen att hamna i rampljuset via Uppdrag Granskning.

Hur behandlas ålen i Sverige? Foto: Fiskarnas Rike/Martin Falklind

Programledaren Martin Falklind har tillsammans med sina medarbetare dykt ned under ytan i våra sjöar – och den här gången i Fiskarnas Rike är det gäddan som är i särskilt fokus.
Martin konstaterar att det bland näckrosor bor fiskar och djur vars tillvaro vi vet förvånansvärt lite om. De träffar forskare och får stifta bekantskap med Sveriges största insjöfisk malen, en rovfisk som kan bli tre meter lång. Men det är den glupska gäddan med sina sexhundra tänder som har huvudrollen i detta avsnitt.
Det framkommer att övergödning och brist på rovfisk hänger ihop och vi får se hur gröna insjöar återställs till de klara bad- och fiskesjöar de en gång var. Tittarna får också träffa insjöfiskare från Mälardalen som visar hur de jobbar med ett hållbart fiske.

Men innan tittarna får njuta av andra delen i Fiskarnas Rike så kommer en annan svensk fisk att hamna i rampljuset. Uppdrag Granskning har nämligen gjort ett program som heter ”Den sista ålen”, som publiceras på SVT Play onsdag 20 oktober 06.30.
Som titeln antyder så kommer programmet att handla om hoten mot ålen, och om den ens har någon framtid. En av personerna som intervjuas är Martin Falklind, som kommer att berätta vad han iakttagit under inspelningen till Fiskarnas Rike.

Publicerad: 19 oktober 2021
Av: Anders Lundin
ANNONS