Nödrop från Montenegro – kraftverk byggs i fiskeparadis

Just nu byggs det vägar för att kunna påbörja kraftverket. Foto: Velibor Caki Ivanovic
ANNONS

Tara River i Montenegro, som är känd för att vara en av Europas vackraste älvar, kan offras på kapitalismens altare.
Just nu håller nämligen ett kraftverk på att planeras i de övre delarna av fiskeparadiset. Hur omfattande kraftverket blir och vilka konsekvenserna blir för vattendraget återstår att se, men journalisten och lokala fiskeguiden Velibor Caki Ivanovic vädjar till omvärlden att fördöma det som händer.

– De dödar just nu denna vackra älv för att kunna göra privata affärer, säger han till Fiskejournalen.

Velibor och andra miljövänner är chockade eftersom de trodde att Tara var skyddad från kraftverksbyggen genom UNESCO, och han säger att Montenegros parlament redan signerat en överenskommelse som förbjuder den här typen av exploateringar. Enligt Velibor, som länge varit en av älvens beskyddare, så är det Montenegros regering som lånat stora summor av en kinesisk bank för att kunna ha råd med bygget. Just nu håller kinesiska entreprenörer på att bygga vägar och annan infrastruktur i området för att kunna fullfölja kraftverksbygget.

– Hela proceduren är korrumperad. Två av älvens flugfiskesträckor finns bara några kilometer nedströms bygget, säger en förtvivlad Velibor Caki Ivanovic.

Tre av de mest eftertraktade fiskarterna i Tara är brunöring, harr och den sällsynt förekommande donaulaxen. Fiskejournalen kommer att följa händelseutvecklingen.

Relevanta produkter från vår fiskebutik:

Publicerad: 29 October 2018
Av: Anders Lundin
ANNONS