Norge storsatsar på kommersiellt fiske efter tonfisk

I Sverige forskar vi på tonfisken, i Norge fångar man den. Foto: Anders Nicander

Samtidigt som vi i Sverige gläds åt att tonfisken kommit tillbaka och endast tillåter ett mycket begränsat fiske i forskningssyfte där alla tonfiskar märks och återutsätts, går Norge ut stenhårt och tillåter en fångst på nästan 400 ton tonfisk.

386,4 ton, vilket motsvarar runt 1000 tonfiskar. Så mycket får norska fiskare fånga under 2024. Sportfisket har tilldelats en kvot på tio ton vilket lär glädja vår fiskekompisar i grannlandet. Men det är minst sagt uppseendeväckande att Norge tillåter ett så pass omfattande fiske.

Den blåfenade tonfisken försvann helt från svenska svenska vatten under 1960-talet. Ett alldeles för omfattande kommersiellt fiske drev beståndet till utrotningens gräns. Sen tonfisken började komma tillbaka för något årtionde sedan har glädjen varit stor och man har sett det som ett bevis och ett tecken på att havet kan återhämta sig om vi människor håller fingrarna i styr och inte, som så ofta, överutnyttjar resursen.

Svenska sportfiskare hjälper årligen Sveriges lantbruksuniversitet(SLU) i det så kallade tonfiskprojektet. Med enorma kunskaper och anpassade båtar och utrustning så fångas tonfisk som sedan lämnas över till SLU:s forskningsfartyg där man väger, mäter och förser de enorma fiskarna med satellitsändare. Allt långt ut till havs.

Tonfisken följer ett väldigt speciellt vandringsmönster och är en av de mest långdistansflyttande fiskarna i hela världen. Förutom under lektiden är den praktiskt taget ständigt på vandring. När den besöker oss är den på jakt efter mat.

Efter försommarens lek i Medelhavet följer både unga och vuxna fiskar med varma havsströmmar mot norr, oftast till områden söder och väster om Brittiska öarna, för att under hösten återvända söderut.

Publicerad: 10 mars 2024
Av: Anders Nicander

Intressanta fiskeprylar från vår butik: