Önskas på Öland: Fler gäddor som leker

Varför är det inte fler gäddor som leker på Öland? Foto: Martin Petersson

Fisket i Kalmarsund är rikskänt för sina stora abborrar, och där det även fångas fint med gäddor. Däremot leker väldigt få gäddor på andra sidan sundet, alltså i Ölands kustnära vatten.

Det är Sportfiskarna som under våren provfiskar åtta vattendrag på Öland. Det är bara ett litet antal gäddor som vandrar upp från havet för att leka i kustnära vatten på Öland. Det fångades gädda i sex av de undersökta vattendragen, men inte alls i den mängd som önskats. Det konstateras också att beståndet av abborre är väldigt litet, men att det finns hopp tack vare fiskevården.

Provfisket har alltså understrukit och bekräftat bilden av ett starkt decimerade bestånd och behovet av omfattande åtgärder.

Varför är då beståndet av gädda så magert på Öland? En teori som framkommer är det höga predationstrycket det ökande bestånd av storspigg som äter yngel, och från sälar som äter vuxen fisk.

– En värdefull åtgärd är då att återskapa skyddade lekområden i sötvatten där lekfisken och de uppväxande ynglen är skyddade från spigg och säl. Det kan vara avgörande för att lyckas vända den negativa trenden, säger projektledaren Tobias Berger på Sportfiskarnas Kalmarkontor.

Läs inspirerande artiklar från östkusten:

Färre nätläggare – då blev det öringboom längs kusten

Publicerad: 9 dagar sedan
Av: Anders Lundin

Intressanta fiskeprylar från vår butik:

Savage Gear 4Play V2 Swim & Jerk 16.5 cm [35 g] 1-pack
Rek. 229 kr Ordinarie pris 179 kr Fr. 143 kr Du sparar:
Savage Gear 4Play V2 Liplure 16.5 cm [32 g] 1-pack
Rek. 229 kr Ordinarie pris 179 kr Fr. 143 kr Du sparar:
Okuma Inspira Blue frambromsad haspelrulle
Rek. 1399 kr Fr. 729 kr Du sparar:
Shimano Beastmaster FX haspelspö
Rek. 1799 kr Fr. 1621 kr Du sparar:
Gunki Iron-T Chooten C Pike Addict jerkbaitspön
Rek. 2748 kr Fr. 1629 kr Du sparar: