Ormlik haj fångad i Taiwan

Vasst gap. Att den här fisken är ett rovdjur råder inget tvivel om. De smala tänderna sitter på en triangelformad käke som skjuts ut under jakt. Foto: Fisheries Research Institute
ANNONS

Med nålvassa tänder, bläcksvart skinn och en självlysande buk liknar den inget annat. Viper dogfish shark omges av mystik och nu har fem individer fångats utanför Taiwan.

Djuphavsjägaren Viper dogfish shark, eller Trigonognathus kabeyai som den heter på latin, för närmast tankarna till en skräckfilm. Undersökningar av maginnehållet visar att fiskar och kräftdjur står på menyn och att bytet sväljs helt. Annars är kunskapen om denna halvmeterlånga haj högst bristfällig, eftersom fynd är mycket ovanliga. Arten namngavs så sent som 1986, efter en fångst utanför Japans kust. Därefter har den fångats omkring vart tionde år.

Förhoppningsvis kan de fem fiskar som Fisheries Research Institute nyligen fångade på drygt 300 meters djup ge en ökad förståelse för dessa fantastiska rovdjur. En av individerna levde när den kom upp på däck, men dog tyvärr efter ett dygn i fångenskap.

Läs mer här.

Hans Hällman

 

Publicerad: 14 January 2018
Av: Hans Hällman
ANNONS