Patriks unika knivar får publiken att tappa andan

Patrik Nilssons knivar med hoppande laxar och andra naturmotiv har fått stor uppmärksamhet. Foto: Privat

Som ung var han helt ointresserad av slöjd och hade enligt sig själv tummen mitt i handen. Nu gör Patrik Nilsson knivar som får både fiskare och jägare att tappa andan – och som bara några få hinner köpa innan de sålt slut.

Kniven i sin helhet.

Det är en ödmjuk men stolt Patrik Nilsson som Fiskejournalen får ett snabbt snack med, i en lucka mellan snickarverkstaden i Jokkmokk och maskinhallen i Gällivare. Han pendlar 20 mil flera dagar i veckan till sitt jobb som maskinförare, men förhoppningsvis kan han snart börja spendera mer tid hemma tillsammans med familjen och verktygen. Det går nämligen bra för hans lilla hobbyverksamhet, eller rättare sagt riktigt bra. Patriks alster med hoppande laxar och andra naturmotiv väcker stor uppmärksamhet och säljer fortare än de hinner produceras.

Kan du kort berätta om bakgrunden till knivarna?

Ett annat verk av Patrik.

– Jag var som sagt helt ointresserad av hantverk, men när det var Jokkmokks vintermarknad så gick jag alltid och beundrade knivar och blad bland stånden. Ett år bestämde jag mig för att testa själv, och fick hjälp av en granne som tillverkade knivar. Så småningom köpte jag egna maskiner och lånade böcker, och efter ett tag började jag experimentera och hitta min egen stil.

Patriks signum har blivit att leka med materialet, och bland annat sätta in färdiga bilder och lokaltillverkade smycken i skaftet.

– Jag använder bland annat äkta silversmycken från Jokkmokks Tenn, och när jag fäller in dem i skaftet med hjälp av en epoxyblandning så blir det ett kristallklart resultat. Just epoxylim ger ofantliga möjligheter att utveckla, knivslöjd kan bli ganska enformigt annars.

Patrik Nilsson i verkstaden.

Just nu håller han på med ett harrmotiv, där det gäller att hitta rätt rödnyans utifrån kundens önskemål.

Nyligen visade han upp en kniv med hoppande lax på en Facebook-sida för laxfiskare, och då blev det högtryck i kommentatorsfältet. Tanken är dock inte att Patrik ska mätta marknaden, utan behålla exklusiviteten.

– Inte alla ska ha råd att köpa en sådan här kniv, och jag vill inte massproducera heller.

Förresten – hinner du fiska något själv mellan varven?

– Jo, det blir lite fiske när tiden finns. Jag är ju uppvuxen i Vuollerim, och där har jag tagit några fina öringar i Lule älv, bland annat en öring på 6,9 kilo som jag fick en guldnål för, berättar Patrik Nilsson innan han återgår till snickarverkstaden.

Ni som vill få tag på honom om veta priser gör det säkrast via Facebook-sidan Laponia Knife Patrik Nilsson.

Läs mer inspiration från norra Sverige:

Fiskedestination letar prickigt guld i Lappland

 

Publicerad: 12 April 2020
Av: Anders Lundin