”Pellejönsar” säger Älvräddarnas Christer Borg

Christer Borg (tv) och Älvräddarna menar att Kjell Jansson och Svensk Energi använder falska argument i debatten om vattenverksamhetsdirektivet.

Christer Borg (tv) Älvräddarna menar att Kjell Jansson (th) och Svensk Energi använder falska argument i debatten om vattenverksamhetsdirektivet.

SVT Mittnytt har gjort en intervju med Christer Borg med anledning av att Svensk Energi påstår att 50 procent av den svenska vattenkraften kan hotas med ny lagstiftning. ”Oseriöst” menar Borg, ordförande i Älvräddarna.
Christer Borg förlorade tålamodet rejält när SVT:s reporter Tomas Tiberg ringde för att få en kommentar kring Svensk Energis pressmeddelande om ny lagstiftning för vattenkraften. Ett delbetänkande lämnades av en utredning 1 oktober, på begäran av regeringen som tillsatt utredningen.
– Normalt sätt ska man inte säga sådana saker som ”pellejönsar” om personer och organisationer som har motsatta åsikter. Men i det här fallet står jag för uttalandet, eftersom det är totalt oseriöst att påstå att vi riskerar 50 procent av den svenska vattenkraften. Faktiskt helt häpnadsväckande att de tror att någon ska gå på den retoriska smörjan, säger Borg.
Älvräddarna och dess ordförande Christer Borg, som deltar i många domstolsprocesser, menar att det förmodligen är större risk att en ny lagstiftning inte leder till de förändringar som så väl behövs. Praxis i mark- och miljödomstolarna visar att domstolen allt som oftast ställer sig på sökandes sida och tillåter närmast vad som helst. Trots det menar Borg och Älvräddarna att förslaget om ny lagstiftning är ett stort steg i rätt riktning.
– Det kommer att ta många år innan alla kraftverk nyprövats och vi får givetvis delta i så många förhandlingar vi orkar med, så att ny praxis bildas i domstolarna, menar han.
Älvräddarna säger sig vilja ha en öppen och konstruktiv samtalsanda mellan myndigheter, organisationer och forskare. Samtidigt menar de att positionerna är låsta i onödan.
– Debattinlägg av den typen som Svensk Energi nu levererat för inte utvecklingen framåt. Tvärtom innebär sådan här pajkastning med falska argument att förvirringen kring de viktiga frågorna om förnybar energi, biologisk mångfald och Sveriges energisystem ökar.
Borg resonerar om det kanske rent av är bra att Svensk Energi skriver som de gör, eftersom ingen kan ta dem på allvar.
– Deras omvärldsanalys och värdering av sin egen trovärdighet ligger på en absolut nollpunkt. Tror Svensk Energi att riksdagens ledamöter är tappade bakom en vagn? Risken de tar är att de retar upp ledamöterna.
Här kan ni läsa och höra hela inlägget på SVT Mittnytt.
Morgan Fihn

Du har väl inte missat chansen att påverka våra makthavare om ny lagstiftning för vattenkraften? KLICKA HÄR!