Probe ger dig full koll på ditt fiske

Probe ger dig info från fiskens värld.

Probe är en liten manick på endast sju gram som man sätter framför betet för att via en app i telefonen kunna få info om det mesta som händer under ytan. Vem vill inte veta exakt vilket djup betet går på eller vilken temperatur vattnet håller vid botten på den aktuella fiskeplatsen?

Rrobe fishing är ett svenskt innovationsföretag som nu lanserar sin första produkt direkt riktad till sportfiskare. Man kallar produkten för en löparklocka för sportfiskare vilket kanske känns lite missvisande. Men idéerna bakom produkten är desto bättre.

Proben fästs på linan ovanför betet och kastas alltså med ut. Därifrån skickar den info till en app som man har i sin mobiltelefon. Den info som man enligt tillverkare ska kunna få fram i appen är följande:

  • Djup & rörelsegraf: Du får en tydlig bild på hur ditt bete har rört sig under vattnet. Det kan vara särskilt användbart när du fiskar pelagiskt och vill hålla ett visst djup; eller om du redan vet, med hjälp av ekolodet, var fisken står; eller om du vill vara säker på att du håller dig på rätt avstånd till botten.
  • Vattentemperatur vid varje djup: Med Probe ser du vad temperaturen är på olika djup. Till skillnad från ekolod där man bara ser temperatur på ytan.
  • Kastlängd: En accelerometer används för att mäta längden på dina kast.
  • Sjunkhastighet: Appen räknar ut sjunkhastigheten på betet efter varje kast. Detta används sedan vid nästkommande kast för att ge fiskaren en ”live” estimation av betets djup medan det sjunker för att kunna börja veva in vid önskat djup.
  • Turbitet (grumlighet): Mätning av siktdjup/grumlighet i vatten är inte bara en viktig faktor för att avgöra hur ett vatten mår, den kan också vara en användbar fingervisning när användaren ska välja färg på betet.
  • Personlig loggbok: All din data sparas för dig att kolla på vid senare tillfälle

Kastlängd och betets gång kommer naturligtvis att påverkas en del av att man sätter en sjugrams ”tyngd” framför betet. Men det är onekligen spännande att kunna få info som vi som bäst kunnat gissa oss till tidigare.

Bakom innovationen står en grupp ledd av innovatören och fiskaren Christer Chytraéus som har jobbat med att ta fram denna produkt i över fyra år.

-Jag själv har alltid värderat att fiska på rätt djup och jag kände att det inte fanns några verktyg på marknaden som kunde hjälpa mig. Det var startskottet till Probe, att med dagens teknik hjälpa fiskare att veta på vilket djup det nappar. Utmaningen har varit att göra den så liten och aerodynamisk som möjligt för att den inte ska störa fisket, samtidigt som den kan mäta alla datapunkter vi vill, säger Christer.

Publicerad: 1 mars 2024
Av: Anders Nicander

Intressanta fiskeprylar från vår butik:

Cannon Easi-Troll ST djuprigg
Rek. 5795 kr 5215 kr
Savage Gear 4Play V2 Swim & Jerk 16.5 cm [35 g] 1-pack
Rek. 229 kr Fr. 161 kr Du sparar:
Savage Gear 4Play V2 Liplure 16.5 cm [32 g] 1-pack
Rek. 229 kr Fr. 161 kr Du sparar:
Okuma Inspira Blue frambromsad haspelrulle
Rek. 1399 kr Ordinarie pris 729 kr Fr. 656 kr Du sparar:
Gunki GT FV frambromsad haspelrulle
Rek. 632 kr Fr. 338 kr Du sparar: