Regnbåge marknadsförs som norsk fjordöring

Regnbågen, överst, kommer från nordamerika och är en populär odlingsfisk. Den norska vilda havsöringen lever i hav och fjordar och vandrar upp i älvarna för att leka.

Norsk fiskindustri marknadsför ständigt nya fiskråvaror gentemot kockar och restauranger. Senaste produkten är ”norsk fjordöring”, som egentligen är nordamerikansk regnbåge.
– Norsk fjordörret är ännu inte helt känd bland svenskar vilket är synd. Det är en fantastisk råvara som kräver mycket lite av kocken, vilket passar bra i sommartider, säger Sigmund Bjørgo, Sverigechef för Norges sjömatråd.
Hade de kallat saker vid dess rätta namn, skulle nog fler svenskar veta vad det handlar om. ”Norsk sjöörret” är alltså lika med nordamerikansk regnbåge, 
Oncorhynchus mykiss.

Den enda norska fjordöring som lever vilt i norska fjordar, är den vanliga havsöringen Salmo trutta.

Den svenska kocken Jimmie Eriksson, som vann Årets kock 2016 marknadsför ”Norsk fjordörret” åt Norsk Sjömatsråd och talar varmt om dess lättlagade kött. Och något fel på regnbågens kött är det inte, men varför inte kalla saker för vad de egentligen är. Namnet ”norsk fjordörret” är tämligen missvisande då den enda norska öring som lever vilt i fjordarna, är den vanliga havsöringen Salmo trutta, en fisk vars vilda existens hotas just på grund av fiskodling. Öringen tvingas att passera så många fiskodlingar på väg till sina lekplatser i de norska älvarna, att den smittas av laxlus och andra sjukdomar från odlingarna. På vägen förbi alla nedlusade odlingskassar kan de riktiga norska öringarna alltså säga hej till sina instängda nordamerikanska kusiner. En konspiratoriskt lagd människa skulle kunna tolka namnbytet på den odlade amerikanska arten ”regnbåge” till ”norsk fjordörret” som ett sätt att minska tydligheten i att odlingsindustrin faktiskt hotar att slå ut de vilda norska havsöringarna. Öring som öring, eller?