Rödingkolossen som fångstmannen helst vill slippa

4.6 kilo röding från Långan.

Önskad eller oönskad – Fiskejournalen kan inte låta bli att uppmärksamma den här rödingkolossen på 4,6 kilo som rutinerade fiskaren Stefan Lind tog på torrfluga för ett tag sedan.

Normalt sett är detta en drömfångst för vilken flugfiskare som helst, men inte i detta fall eftersom det inte rör sig om en önskad art, åtminstone inte för Stefan. Den steg nämligen till en torrfluga i övre delarna av jämtländska harreldoradot Långan, där det egentligen inte ska husera den här typen av röding.

– Det är en odlad fisk från Landösjön, och dessutom var den svampangripen på fenorna och hade en fläck på varje sida. Jag är faktisk förvånad att han tog flugan, en olivgrön nattslända, säger Stefan Lind.

Även om han inte gillar företeelsen att odlad fisk letar sig ned i Långan, eftersom den kan störa den vilda fisken, så kan han inte låta bli att förundras över mångfalden som en flugfiskare kan få uppleva där.

– Det är ju på sätt och vis unikt att kunna få röding, kanadaröding, bäckröding, öring och harr med flera arter i samma vattendrag.

Stefan Lind är en känd storfiskare i Jämtland, och Fiskejournalen råkar veta att han fångat ett par vilda öringar över 5 kilo denna sommar, men det är en annan historia …