Så fångade han 17-kilosgäddan

Andreas Ånerud Johansens gädda vägde in på hela 17,34 kilo. Foto: Stig Helge Basnes

17,34 kilogram fördelade på 131 centimeter. Nyligen drogs en av Norges största gäddor genom tiderna upp. För Fiskejournalen berättar Andreas Ånerud Johansen om hur han fångade monsterfisken.
Det är ungefär två veckor sedan Andreas Ånerud Johansen drog upp jättegäddan. Han var ute på en tvådagarsutflykt i en av de största sjöarna i östra Norge. Första dagen fångade han bara en gädda, den var vägde dock ungefär elva kilo. Dag två var det rejält blåsigt ända fram tills kvällen när det mojnade. Då gav sig Ånerud Johansen ut på en liten extratur och trollade med en Savage gear line thru trout när det plötsligt smällde till.
– Jag kände vid hugget att den var stor men att den var så stor förstod jag inte förrän jag hade den i håven. Det är ju ganska vanligt att få långa fiskar men inte så här pass grova. Fighten var egentligen ganska odramatisk tills den kom till båten, då började den gå sidleds och tog en 360-rundtur runt hela båten, berättar han.
Han var ensam i båten och hade tre spön till i. Kaos följde alltså när gäddan cirkulerade runt honom men Ånerud Johansen lyckades ändå till slut få gäddan i håven. Han kunde som tur var dessutom få tag i en annan fiskare i närheten som förevigade drömfångsten.

…Kaos följde alltså när gäddan cirkulerade runt honom men Ånerud Johansen lyckades ändå till slut få gäddan i håven

Den officiella norska gäddrekordet är 18,74 kilo, det sattes av Petter Støttum i Øyeren i november 2011. Ånerud Johansens kjempefisk var alltså bara drygt ett kilo ifrån att bli nummer ett i Norge.
– Ja, jag var uppe och nosade på det. Och den jag fick var faktiskt längre än rekordgäddan, säger han.