Så fiskar mästaren – Christoffer Jansson avslöjar sitt upplägg

Christoffer Jansson berättar hur han lägger upp sitt fiskeår. Foto: Privat

För att bli en framgångsrik fiskare så krävs det planering. Alltså var, när och hur ska man fiska? Det här har mästaren i Svenska Specimentävlingen, Christoffer Jansson, utmärkt kläm på.

Christoffer från Kil är den nya generationen hängivna sportfiskare personifierad. Vetgirig, hängiven och påläst. Van att navigera i kunskapsflödet och utnyttja sina kontaktnätverk. Han antecknar alltid sina fiskepass, och bryter ned sitt utövande i molekyler för att hitta de framgångsrika detaljerna. Väldigt lite lämnas åt slumpen, möjligtvis någon smula.

Vi undrar förstås vad hans mål denna säsong är?
– Mitt mål är att lyckas peta upp fyra stycken för mig nya arter över storfiskregistervikt, så att jag kan komma upp i 20 arter totalt. Vi får se hur det går, men jag hoppas på att i alla fall komma en bit på vägen. Sedan så kommer året bestå av mycket satsningar efter favoritarten ruda, där målet är att få en värmländsk ruda på över 2,2 kilo.

Att hitta och utforska nya vatten ska också hinnas med. Just detta är en tjusning med fisket som inte får glömmas bort, anser Christoffer.
– Att hitta ett tillsynes ofiskat vatten där man aldrig stöter på någon är guld värt, men vilken art jag väljer att söka nya vatten kring återstår att se. Såklart ska jag även försöka bidra med några poänggivande fiskar till Svenska Specimentävlingen åt Mörtley Crüe, vilket är laget jag tävlar för i år. Jag tror att vi kommer att bli riktigt farliga.

Här nedan redovisar Christoffer hur han lägger upp fisket månad för månad. Ta rygg på honom och öka dina chanser att bli en framgångsrik fiskare!

JANUARI/FEBRUARI: Januari är en månad där första halvan läggs till största del på fisket efter lake, då det är runt den perioden de samlas för lek här hemma i centrala Värmland. Det blir pass både från land, båt och is för att försöka få några feta honor.
Andra halvan av januari och hela februari läggs till 99 procent på gäddfiske, ismete om isarna bär annars trolling ifall den möjligheten finns. Några sporadiska pass efter gös och abborre läggs även under issäsongen. Dessa tre arter är tacksamma att rikta fisket från isen då de är aktiva året runt samt går hitta i många olika vatten.

MARS: Sedan när mars kommer ser fisket liknande ut mot februari. Krutet läggs mestadels på gäddfiske men nu börjar det öppna upp sig för fler arter allt eftersom värmen kommer krypande. I Karlstadsområdet blir vintern mildare och mildare, vilket gör att mars enligt mig är lite av en brytpunkt. Många isar försvinner och metet efter id börjar ta fart i åar och älvar. Så mars är en månad som är helt beroende på temperaturen, finns det is blir det gädda och är det öppet och lite värme blir det främst id.

APRIL: Nu börjar den enligt mig roligaste säsongen på året. Isarna smälter och fler och fler arter börjar bli aktiva. Allt fokus läggs här på id då de nu börjar vandra upp för lek på riktigt. Det blir många mil i bil för att försöka tajma lekstegen, kolla temperatur i vattnet och så vidare. Så mycket annat fiske hinns inte med. Sluttampen av månaden brukar jag söka mig neråt i landet och ta färna premiären, då idfisket oftast är över.

MAJ: Detta är en spännande men oerhört stressig månad, då det är mycket som ska hinnas med vid rätt tidpunkt. Brax, lake, mört och färna är några arter som jag lägger stort fokus på nu. Det är korta perioder och oftast bara några dagar man har på sig för att tajma brax och mörtfisket innan de har lekt, vilket gör att man verkligen måste vara ute i rätt tid.
Lakfisket ute på Vänern är ofta grymt bra i maj då de stora norsstimmen backar ut ur älvarna igen efter leken, och då gäller det att vara redo och tillbringa nätterna från båt för att lyckas pricka in de rätta dagarna.
När tillfällen ges blir det några resor ner till västra Götaland i hopp om någon stor färna. Det är ett riktigt kul fiske och i maj har jag haft mina absolut bästa pass. Nu kan man även ta dem från ytan, vilket är riktigt häftigt.
Ett eller ett par metpass efter gös sker även i maj, likaså något sutarfiske innan de hunnit leka klart.

JUNI/JULI/AUGUSTI: Dessa månader ser väldigt lika ut för mig. Här läggs fokus på ruda och karp, men det brukar även bli flertalet resor runt om i landet, till bland annat Härjedalen för att fiska grov harr och abborre i det vackra Tännäsområdet. Älvkarleby brukar också få sig några besök under sommaren där jag har björkna som prioritet. Där får man dock diverse olika arter i bra storlek såsom vimma, stäm, mört och id. Ett roligt fiske med mycket fisk. Så mitt sommarfiske går till 90 procent ut på mete efter vitfisk och speciellt ruda, men resorna är viktiga för mig och jag tar mig gärna iväg några gånger per månad på längre resor och seriösa satsningar.
En och annan trollingtur efter gädda/gös klämmer jag gärna in om tillfälle ges, då varma sommarnätter i båten även det har sin tjusning.

SEPTEMBER: Detta är lite av en brytpunkt, då fisket ändras något. Karpfisket får sina timmar och så även gädd/göstrollingen då jag tycker denna period kan vara riktigt effektiv på stor fisk i de vatten jag fiskar i. Även någon resa med siktet inställt på riktigt stor brax försöks hinna med, då fisket i Hossmoån ofta är riktigt bra denna tid. Annars är september en sådan månad jag kör något pass hit och dit efter det mesta, då många arter är aktiva just denna period.

OKTOBER/NOVEMBER: Dessa månader ser likvärdiga ut, och det är fisket efter predatorer som återigen tar över. Gäddtrolling och gäddmete brukar ta största delen av min tid, men några trollingpass efter lax/öring på Vänern blir det. Färna/id i Flina kan vara riktigt bra då, så några resor dit ner pressar jag in ischemat.

DECEMBER: En månad med relativt lite fiske för mig, då det blir väldigt begränsat vad man kan fiska. Nästan allt krut går på att meta lake i de stora älvarna hemmavid eller deadbaita gäddor i något trevligt bakvatten.

Publicerad: 12 July 2021
Av: Anders Lundin

Intressanta fiskeprylar från vår butik:

Wiggler Metspö 3 m
Rek. 89 kr 79 kr
Wiggler Metspö 6 m
Rek. 219 kr 201 kr