Sälar går före sällsynt skånsk sik – får inte skjutas

Regeringen meddelar att yrkesfiskare kan få betalt för fällda sälar, eller för att ligga kvar i hamn om det inte går att fiska. Foto: Keith Luke

Sikbeståndet i Skräbeå i Bromölla kommun i nordöstra Skåne huserar Sveriges sydligaste älvlekande sikbestånd. Men att den är sällsynt gör den inte mer värdefull än det lokala sälbeståndet.

Naturvårdsverket ger nämligen avslag på Skräbeån fiskevårdsförenings skyddsjaktsansökan på tio knubbsälar i åmynningen. Det rapporterar Jaktjournalen om. Enligt myndigheten kan knubbsälarna tillhöra den sårbara kalmarsundpopulationen.
Dan Lindström, ordförande i fiskevårdsföreningen ställer sig frågande till Naturvårdsverkets argumentation.
– Det är en unik population som de senaste tio åren har minskat kraftigt, säger han.

Dan har flera decenniers erfarenhet av fiske i ån och har sett hur sikbeståndet minskat för varje år samtidigt som sälarna och skarvarna blivit fler.
– De senaste tre åren har vi inte haft något fiske alls i ån. Och dessförinnan var det kraftiga inskränkningar eftersom populationen minskade.

I Naturvårdsverkets beslut skriver myndigheten att det inte finns tillräckliga skäl för att bevilja skyddsjakt på tio knubbsälar. Naturvårdsverket anger att knubbsälarna troligtvis tillhör ett bestånd från Kalmarsund som är listat som sårbart. Men de anger ingen forskning som påvisar detta. Däremot skriver de att arten sik inte är rödlistad utan att ta vidare hänsyn till det lokala beståndet i ån.
– Jag tycker det är beklagligt att man grundar beslutet på en gissning. Vi vet att sikbeståndet i Skräbeån är unikt och dessutom på kraftig nedgång. Vi vet däremot inte om det är knubbsälar från Kalmarsund. Det är en gissning från myndighetens sida.

Publicerad: 23 June 2021
Av: Fiskejournalen