Satsa på plattfisk i Öresund

Rödspättafisket kan stundtals vara helt strålande i Öresund. Foto: Anders Nicander

När det är ont om fiskmöjligheter i de delar av landet som inte välsignats med isar som bär att gå på finns det fina chanser till plattfiskmetet längst i söder.

Öresund fortsätter att överraska med fint plattfiske året runt. Tidigare har de flesta slutat fisket i november för att ta upp det igen på vårkanten. Men nu kör Landskronabåtarna en turbåt till nästa helg för fiskesugna plattfiskmetare.

Man utgår från centrala Landskrona och kör ut ut till de hetaste platserna sydväst Ven. Men det gäller att vara rätt klädd! Vinter på havet kräver kläder som är både varma och regn- och vindtäta. Man behöver också ett par bra handskar, gärna vattentäta. Sist men inte minst behöver man någonting vindtätt och varmt på huvudet.

Plattfisken metas med samma typ av metoder som man använder under resten av året.Foto: Anders Nicander

Plattfisken, som här främst är sandskädda, skrubba och rödspätta, metas med sand- eller borstmask som finns att köpa på båten. Tacklen kan man knyta själv och då få dem precis som man vill ha dem. Men det finns också mängder av olika typer av plattfisktackel att köpa färdiga. De tackel som Timmie Wallin designat och som han säljer i sin butik där båtarna lägger ut har blivit en riktig snackis. De är otvivelaktigt bland det bästa man kan fiska plattfisk med i Öresund.

Publicerad: 19 January 2023
Av: Anders Nicander