Satsning ska skydda ålen

Nu ska tjuvfiskarna förhoppningsvis fångas in.
ANNONS

Ålen lever farligt i Sverige. Men även tjuvfiskare och de som handlar med ål kommer att fångas in. Det är åtminstone förhoppningen hos myndigheterna.

Från och med 1 november och tre månader framåt infördes en period av totalförbud mot att fiska ål i svenska kustområden. Kontrollanterna kommer att ha stort fokus på det illegala ålfisket. Ett nytt sätt att få bukt med tjuvfisket är att använda drönare, och Havs- och vattenmyndigheten tror att insatserna kommer att ge resultat.

Parallellt med detta kommer även beskedet att Länsstyrelsen i Blekinge ska göra en djupare granskning av verksamheter som handlar med hotade arter – bland annat ålen. Det gör de efter SVT Blekinges avslöjande i somras att rökerierna i länet kunde tänka sig att ta emot ål som inte var fiskad på ett lagligt sätt.

Det är alla parter i handeln med ål som kommer kontrolleras, från fiskare till rökeri och återförsäljare. Länsstyrelsen kommer se så att verksamheten följer de tillstånd som gäller – till exempel att man inte säljer mer än tillåtet, uppger SVT.

Läs om tjuvfisket efter ål:

Omfattande tjuvfiske efter ål – ännu flera beslag gjorda

 

Publicerad: 21 November 2018
Av: Anders Lundin
ANNONS