ANNONS

Skarpt beslut – så ska Gullspångslaxen skyddas med hårdare regler

En Vänernlax med klippt fettfena får du behålla! Annars inte. Nu kommer ytterligare regler för att skydda den vilda Gullspångslaxen. Foto: Anders Lundin
ANNONS

Nu har Havs- och Vattenmyndigheten i samråd med berörda länsstyrelser fattat beslutet: Gullspångslaxen i Vänern ska få ökat skydd, och det medför bland annat att det blir förbjudet att fiska lax och öring hela året vid Gullspångsälvens mynning.

Förslaget om att utöka fredningsområdet utanför Gullspångsälven från 7 500 hektar till 47 000 hektar har mötts av kritik från trollingfiskare och andra sportfiskare. De menar att den stora boven i dramat är kraftverket i Gullspångsälven, och hänvisar exempelvis till att det redan är förbjudet att avliva vild Gullspångslax.
Invändningarna har dock inte hjälp.
De nya reglerna kommer att gälla från och med 1 oktober 2021.

HaV grundar sitt beslut på en ekosystembaserad förvaltning som präglas av helhetssyn på bevarande och hållbart nyttjande av ekosystemen. Effekten av bestämmelserna kommer att utvärderas löpande i syfte att upprätthålla ett tillräckligt skydd för vild lax och öring av Gullspångsstam, enligt ett pressmeddelande.

Sofia Brockmark, utredare vid HaV, betonar dock att allt fiske inte stoppas, utan att det fortsättningsvis är tillåtet att fiska med vissa redskap – däribland handredskap om fiskemetoden som sådan inte kräver användning av båt.
– Det är tillåtet att i fortsättningen spinnfiska, meta och pimpla efter arter som gädda, gös, abborre från stillastående eller driftande motorbåt. Det är också tillåtet att transportera sig till och från fiskeplatser med motordriven båt inom området, säger hon i pressmeddelandet.
Trolling, att släpa beten efter motordriven båt, blir dock inte tillåtet. Skälet är att det är en metod som vanligen används vid riktat fiske efter lax och öring, som i sig kräver användning av båt.

Här kan du läsa mer om beslutet.

Publicerad: 23 dagar sedan
Av: Anders Lundin
ANNONS