ANNONS

Skarvjakt och äggförstöring för att rädda gös och abborre

Skarvbeståndet i sjön Roxen ska pressas ned. Foto: Gettyimages
ANNONS

Antalet skarvar ska minskas i sjön Roxen i Östergötland för att rädda rovfisken i sjön. Det ska ske genom jakt och att ägg förstörs.

Östgöta Correspondenten skriver i sin pappersupplaga att länsstyrelsen beviljat skyddsjakt på 1 000 skarvar. Dessutom får 3 500 ägg förstöras genom så kallad prickning eller oljering.
Roxens fiskevårdsområdesförening ser att skarven gått hårt åt norsen och att det i sin tur drabbat rovfisk som gös och abborre.
– Vi har fattat det här beslutet för att skydda norsen, som är en viktig föda för övrig fisk i sjön. Det blir ett projekt under fem år, sedan ska det utvärderas. Vi tar också fram en förvaltningsplan för skarv, säger Mia Kjällander, vilthandläggare på länsstyrelsen, till Östgöta Correspondenten.

”Nationell miljökatastrof”
Föreningen Birdlife motsätter sig omfattningen på skyddsjakten i Roxen. I fiskevårdsområdesföreningen hittar man dock människor som välkomnar en minskning av skarvstammen.
– Det är väldigt glädjande. Skarven håller på att ta död på hela fisket i Roxen och längs kusten; det är en nationell miljökatastrof, säger Åke Wester i fiskevårdsområdesföreningen.
Mikael Moilanen

Relevanta produkter från vår fiskebutik:

Publicerad: 20 February 2020
Av: Anders Holm
ANNONS