SM i gädda

Att bli svensk mästare i gädda är mycket prestigefullt. (Foto: Bengt Olsson)

I dag drar SM i gädda 2013 igång med den första av 16 kvaltävlingar runt om i landet. Slutmålet för tävlingarna är att kora landets bästa gäddfiskare.
– SM i gädda blir nu en riktigt stor tävling. Landets samlade gäddfiskeelit kommer att vara på plats i finalen i Mälaren i oktober och det kommer att krävas stor skicklighet för att vinna, säger Anssi Lehtevä, tävlingskonsulent Sportfiskarna.

Kvalfylld tid för gäddfiskare

I dag genomförs första kvaltävlingen i Karlskrona skärgård och nästkommande lördag 27 april är det Gävles tur att ha en kvaltävling. Kvalserien består av 16 deltävlingar, som deltagarna har man möjlighet att kvala fritt antal gånger för att öka chansen till en plats i finalen. Blir man bland de 10 första i en deltävling är man kvalificerad då maximalt 160 lag från de 16 kvaltävlingarna gör upp om slutsegern i den stora finalen på Mälaren i oktober.
Finalen i SM i gädda arrangeras både som lagtävling och individuell tävling. Att vara Sveriges bäste gäddfiskare är kanske den mest prestigefyllda titeln man kan inneha bland sportfiskare. Alla medlemmar i Sportfiskarna har rätt att delta på SM i gädda.

SM i gädda -för gäddans bästa
På SM i gädda bedrivs så kallad catch & release. Alla fångade gäddor släpps varsamt tillbaka efter att ha fotograferats mot en mätbräda. Tävlingen går ut på att fånga de längsta gäddorna. Ett viktigt syfte med SM i gädda är att öka gäddfiskets status och att även få fokus på ett hållbart sportfiske. En del av behållningen från tävlingen går tillbaka till fiskevårdande projekt för gäddan.
Mer information om SM i gädda: Sportfishmasters