ANNONS

Sorg över nätfångst: Tre exemplar av håbrand

Flera exemplar av håbrand mötte sitt öde i garnet. Foto: Arkivbild
ANNONS

Två fiskare från Norge förstod att det satt något riktigt tungt i nätet, och de gissade på en stor hälleflundra. Men det visade sig vara tre exemplar av den rödlistade arten håbrand som fastnat.

Det är fiskarna Rayner Jakobsen och Odd Arne Forsland i Helgeland som rapporterar om sin ovanliga fångst i början av januari, och det ska klargöras direkt att de själva är bedrövade över händelsen.

De var alltså ute efter torsk, men av någon anledning hade alltså en gäng håbrand letat sig in mot det aktuella området och simmat in i näten, med döden som följd. Exemplaren, den största omkring 200 kilo, var för tunga för att lyfta ombord så de fick knytas fast i båten och bogseras i land.

– Det är ju en rödlistad fisk som man inte önskar att få i nätet, men som dessvärre hade simmat dit och dött. Jag hoppas att detta är ett resultat av att det blivit mer håbrand i fjorden, förklarar en av fiskarna för NRK.
Från forskarhåll spekuleras det i att dessa hajar har simmat upp från havet utanför Frankrike, av någon anledning. Norska Havsforskningsinstitutet meddelar att de kommer att dyka djupare in i frågan.
Här kan du se hela inslaget i NRK.

Publicerad: 11 January 2021
Av: Anders Lundin

Relevanta prylar från vår butik:

ANNONS