Stiftelse kritiserar regeringen: Flytta ut trålgränsen – allt underlag finns!

Om vi äter sillen istället för att göra fiskfoder av den kan vi kanske rädda Östersjön.

Finns redan allt underlag för att flytta ut trålgränsen i Östersjön – eller måste det hämtas in mer kunskap? Nej, är svaret på den sista frågan. Allt finns redan. Det skriver stiftelsen BalticWaters2030, som kräver att riksdagens beslut verkställs snarast.

BalticWaters2030, en oberoende stiftelse, anser att flera av Östersjöns arter står inför ett akut hot.
”På bara fyra år har sillbeståndet i centrala Östersjön minskat med 40 procent och det västra sillbeståndet är i kris. Torskbestånden har kollapsat, ålen är utrotningshotad och flera andra viktiga arter visar dramatiskt sjunkande siffror. Nu måste den nya landsbygdsministern Anna-Caren Sätherberg (S) som ansvarar för fiskefrågorna agera för att bryta den negativa trenden och rädda fisken i Östersjön från fortsatt kollaps”, skriver de i sin Östersjöbrief 37.

Fiskejournalen har skrivit om regeringens besked att utflyttandet av trålgränsen ser ut att dröja, eftersom regeringen vill inhämta mer kunskapsunderlag. Men detta är alltså inte nödvändigt, anser BalticWaters2030.
”Tvärtemot vad som ofta hävdas har vi tillräckligt med kunskap för att genomföra konkreta åtgärder för Östersjöns fiskbestånd, såväl nationellt som i EU. Fiskets negativa påverkan på bestånden är alltså väl belagd. Överfisket har påverkat sillens och torskens nuvarande situation markant, och fisket är också det vi lättast kan reglera när vi nu måste göra det vi kan för att återställa ekosystemen”, skriver stiftelsen.

Förutom detta så presenterar de en lista med Sant och Falskt om industrifisket i Östersjön. Vi rekommenderar verkligen den läsningen, som du hittar här!

Publicerad: 05 February 2022
Av: Anders Lundin