Stort tillslag – både fisk och säl hittades i olagliga nät

Här är ett av de beslagtagna näten, som var fullproppat med abborre och mört. Foto: Länsstyrelsen

Kontrollen som Norrbottens länsstyrelse gjorde av tjuvfiskare i Kirunafjällen fick stor uppmärksamhet, eftersom 24 av fiskarna saknade kort. Nu kommer ett tillslag i minst samma klass, nämligen olagliga nät på sammanlagt 1 000 meter!

Det var i Kalix och västra Haparanda skärgård som Länsstyrelsens fisketillsyn beslagtog en stor mängd olagliga nät, som tillsammans uppgick till cirka 1000 meter. Vissa nät hade legat ute en tid och innehöll stora mängder av exempelvis abborre och mört. Det fanns också en öring och ett 30-tal sikar i varierande storlek i näten. I ett av näten fanns också en drunknad sälkut, framgår det av länsstyrelsens rapport.

– Det här är ett av de större redskapsbeslag vi har gjort. Under föregående veckans tillsyn var det väldigt lite aktivitet i skärgården och inga redskap låg ute men detta visar att vårfisket startat på allvar, säger Dan Blomkvist på Länsstyrelsen i Norrbotten.

Näten var olagligt utlagda innanför sjökortets 3-meterslinje och samtliga saknade giltig märkning. Sedan hösten 2006 är det förbjudet att lägga nät på grundare vatten än tre meter enligt gällande sjökort, under våren (1 april – 10 juni) och under hösten (1 oktober – 31 december). De skärpta reglerna för nätfisket har kommit till främst för att skydda den utrotningshotade havsöringen men skyddar även arter som till exempel harren som leker på grunt vatten på våren.

Läs om sportfiskets framtid:

https://wp.fiskejournalen.se/hotet-om-torkan-fiskeguider-maste-ha-en-plan-b/