Tappa inte taget

Det gäller att stå stadigt och ha kontroll på grejorna när en GT smäller på. Ibland kan man behöva hjälp att hålla sig kvar i båten, berättar Bo Hall när han summerar Kenyaäventyret.
Efter några intensiva fiskeveckor i Indiska Oceanen utanför Kenya är Bo Hall helt tagen av det fantastiska fisket och alla äventyr. Att kroka snabba och starka fiskar på handhållet haspelspö höjer fiskeupplevelsen till svindlande nivåer.
”Vi har fiskat ganska mycket med haspelspö i handen och jigg eller popper. När en GT på +30 tar poppern i ytan rusar den så fort att du garanterat tappar balansen och smäller knäna i båtrelingen. Då gäller det att vara tuff och inte gnälla, när knäna värker och linan rusar ut från rullen, trots 12 kilos slirbroms. Belöningen är en fajt på 10-15 minuter som är så tuff att, om du klarar det, garanterat inte vill göra nästa kast. Du är så sliten att du gärna överlåter fisket åt kompisen”, skriver Bosse i rapporten.
Under Kenyaveckorna har Bo Hall och hans kompisar och gäster fångat och landat en rad exotiska fiskar som grouper, snapper, kingfisk, tonfisk, dorado med flera. Bästa fajterna har stora GT (giant trevally) bjudit på. Tiotals landade GT över 30 kilo har bjudit på fajter som ingen kommer att glömma – och toppfisken vägde nästan 50 kilo.
”Vi har dessutom förlorat en hel hög riktigt stora, men så är ju GT-fisket. Man får en av fyra, resten går med vinst för fisken”, skriver Bosse. Det blir säkert fler resor till fiskeparadiset i Kenya och den som är intresserad av att hänga med på nästa tur kan kontakta Bo Hall på havsfiske@havsfiske.net.


Svenne Andersson

Det gäller att hålla emot ordentligt när en stor GT rusar. Ibland kan man behöva lite assistans...