Tjuvfiskare fångade lekande öring med ljuster och håv

Fi Foto: Melanie Figueira
ANNONS

Tanken var att medlemmarna i Mieådalens sportfiskeklubb stillsamt skulle få njuta av skådespelet med lekande öring i Mieån under hösten. I stället har de fått jaga tjuvfiskare längs vattendraget.

Fiskeklubben har gjort iordning en massa lekbottnar och även rensat ån från mängder av skräp genom åren, med det enda syftet att förbättra förutsättningarna för öringarna som vandrar upp genom Karlshamn för att reproducera sig. Och jodå – öringarna har kommit. Men det har även tjuvfiskarna gjort.

– Fisken fångas med håvar och ljuster. Snacka om att det är lite motvind just nu, säger Leif Hägg som själv hittat blodfläckar efter rensad fisk.

Fiskeförbud, som ignoreras av vissa.
Foto: Melanie Figueira

Hans kamrat Martin Johansson, som ansvarar för fiskevården i ån, har nu ökat patrulleringen på både dagtid och nattetid.

– Senaste veckan har vi tillsynsmän ökat närvaron och går rundor 4–5 gånger om dagen, just på de viktiga sträckorna där leken sker, berättar Martin som säger att de fått jaga bort folk på både ljusan dag och kvällstid.

Du som vill bekanta dig lite närmare med Mieån och även se lekande öringar i aktion kan titta på filmen som Melanie Figueira spelat in här:

Publicerad: 03 November 2018
Av: Anders Lundin
ANNONS