Trålgränsen: HaV uppmanar regeringen till utflyttning

Utan sillen dör Östersjön.

Ytterligare ett steg mot en utflyttning av trålgränsen i Östersjön har tagits. Havs- och vattenmyndigheten har nu redovisat sitt regeringsuppdrag att utreda hur fiskeregleringar kan utvecklas för att skydda kustlekande bestånd av sill i norra Egentliga Östersjön.

Det kortfattade svaret är att ja, trålgränsen bör åtminstone på försök flyttas ut från fyra till tolv nautiska mil. Det går helt i linje med det riksdagsbeslut som fattades i frågan tidigare i vinter.

Rent formellt så lyder uppmaningen så här:
”Havs- och vattenmyndigheten anser att regeringen omgående bör initiera en process inom EU- samarbetet till syfte att upprätta ett tidsbegränsat vetenskapligt projekt där fiske med svenska, danska och finska fartyg större än 24 meter förbjuds fiska inom ett område mellan fyra och tolv nautiska mil. Vidare bör möjligheterna till fiske med fartyg mindre än 24 meter begränsas inom området för att förhindra en omstrukturering av flottan och säkerställa att uttaget från dessa fartyg inte ökar och motverka syftet med åtgärden”.

Även SLU Aqua delar bedömningen, även om det kan innebära en koncentration av yrkesfisket.
Så här skriver de i bilagan till Havs- och vattenmyndighetens redovisning.
”En utflyttning av fisket kommer sannolikt leda till en omlokalisering av fisket till områden strax utanför territorialgränsen. Åtgärdens potentiella effekt för bestånden är därför direkt beroende av att områdena inom tolv nautiska mil faktiskt utgör viktiga områden där sillen ansamlas inför lek och övervintring. Med förbehåll för det ofullständiga kunskapsläget kring sillens populationsstruktur och migration bedömer SLU att sådan rumslig begränsning ändå kan ge positiva effekter för mängden och andelen stor sill eftersom det skulle innebära en fredning av betydande vattenområden som utgör potentiella övervintringsområden”.

Nu blir det upp till regeringen att ta rekommendationen vidare till ett eventuellt skarpt verkställande.

Publicerad: 01 April 2022
Av: Anders Lundin