Trots dålig tillgång på lax så hävs fiskeförbud

Thomas Johansson är generalsekreterare för Stiftelsen för Östersjölaxen. Foto: Stiftelsen för Östersjölaxen/Montage.

Även fast laxtillgången är dålig efter vissa delar av Västerbottens- och Norrbottenskusten så har Havs och Vattenmyndigheten hävt laxfiskestoppet i delområde 31, från den 23 juli.

Yrkesfiskarna har fått svårt att fiska den tillåtna kvoten. Då beslutade Havs- och vattenmyndigheten att häva det fiskestop som dom införde för delområde 31 tidigare i år.

Myndigheten motiverar beslutet med att fisket har dåliga fångster i terminalområdena utanför Skellefteåälven och Luleåälven.

– I klartext så betyder det att det är dålig tillgång på lax, det finns lite lax i havet. Då förlänger Havs- och vattenmyndigheten yrkesfisket som då riktas på bestånd som i flera fall visar tecken på att minska, säger Thomas Johansson, generalsekreterare i Stiftelsen för Östersjölaxen, till Fiskejournalen.

Tanken med fiskestoppet som först infördes i början av juli var att den resterande delen av laxkvoten skulle styras mot de odlade bestånden, i det som kallas terminalområdena som är i anslutning till Skellefteå älv och Luleå älv.

– När yrkesfiskarna inte kan fiska upp sina kvoter så är den enda rimliga förklaringen att det finns lite lax. Det blir inte mer lax i havet bara för att du får fiska under en längre period, påpekar Thomas Johansson.

Stiftelsen för Östersjölaxen har varit i kontakt med fiskare på den finska sidan av Östersjön. Dom säger att läget ser lika mörkt ut där.

– Vi har prata med fiskare på den finska sidan och det ser tyvärr lika illa ut på den sidan av Östersjön. Det är dåligt med lax i havet och även de finska fiskarna rapporterar att det är dåligt med laxfångster i havet, avslutar Thomas Johansson, generalsekreterare i Stiftelsen för Östersjölaxen.

Två svenska stora älvar sticket ut från årets statistik. Det är Torne älv och Kalix älv. Dessa två älvar går mot rekordår.

Publicerad: 25 juli 2021
Av: Robert Westin

Intressanta fiskeprylar från vår butik: