Udda kritiken mot Fiskarnas Rike: ”Bilderna för bra för att vara sanna”

Fiskarnas Rike och Martin Falklind kan ro hem flera priser. Foto: Mathias Arnham

SVT-trilogin Fiskarnas Rike har både fått applåder och väckt engagemang. Vi undrar förstås hur det känns för programledaren Martin Falklind och det övriga gänget nu när det sista avsnittet har sänts.

Fiskarnas Rike har gett tittarna en sällsynt närgången inblick i livet under ytan, från fjäll till kust. Inte minst har de svenska fiskarnas utmaningar fått stort utrymme i serien, exempelvis hur deras vandringar tar tvärstopp vid många vattenkraftverk.

Vilken respons har ni fått på serien?
– Det är enormt, ja faktiskt överväldigande. Vi har svarat på ungefär 1500 brev och meddelanden hittills, och har tusentals kvar att besvara. Det var förstås nervöst att se vilket mottagande programmen skulle få, men responsen är fantastisk så här långt, säger Martin Falklind till Fiskejournalen.

Kan du ge exempel på vad folk skriver?
– Ja du, var ska jag börja? Det är både forskare, yrkesfiskare, myndighetspersoner och andra redan insatta som tycker att programmen varit bra och balanserade, men framför allt är det många ”vanliga människor” som hör av sig med frågor och funderingar. Väldigt många undrar hur de kan hjälpa fiskarna just där de själva bor. Många föräldrar hör också av sig och berättar om det nya stora fiskintresset hos barnen. En mamma skrev exempelvis och berättade att deras barn lekte nejonögon i vardagsrummet, och städade undan möblerna för att skapa en plats där de kunde leka. Så helt klart har många tagit programmen till sitt hjärta och mage.

Martin berättar också att många lärare hört av sig och vill visa filmerna som undervisningsmaterial, och att folk också undrar vilka partier de ska rösta på utifrån situationen och om det finns någon organisation de kan gå med i. Martins intryck är att det har skett en medvetandehöjning, och att han är nyfiken på var det hela ska ta vägen, inte minst politiskt.

Har ni mötts av någon kritik?
– Jag har letat, men det har varit väldigt lite så här långt. En person tyckte att vi borde ha berättat mer om harren, men förutsättningarna var ju sådana att vi bara kunde skumma på ytan och välja ut några arter att fokusera på. En lite annan lustig kritik nådde oss precis innan helgen. Det var en person som ringde in till ”Ring P1” och klagat på Fiskarnas Rike, eftersom bilderna var för bra för att vara sanna. Denne trodde att det var Ai, alltså Artificiell intelligens, som skapat vissa sekvenser, och var helt enkelt väldigt onöjd med det. Vi kunde förstås inte göra annat att ta det som en komplimang, säger Martin och förklarar skrattande att det i allra högsta grad är livs levande fotografer som tagit bilderna.

Även utländska aktörer har hört av sig och rosat Fiskarnas Rike, exempelvis både BBC och deras produktionsbolag Silverback som sade att det var det bästa sötvattensfoto de sett. Sammanvägt kan man konstatera att Martin Falklind och det övriga teamet kan pusta ut efter flera års ansträngningar – eller åtminstone ge sig själva en klapp på axeln.
– Målet var att ge en helhet, att jobba journalistiskt och inte populistiskt. Vi ville visa det vackra men också hur dåliga vi har varit att ta hand om livet under ytan, och uppenbart har vi lyckats med det, samtidigt som vi också visat på flera goda exempel som kan inspirera till förbättringar.

Vi påminner om att Fiskarnas Rike ligger kvar på SVT Play, och att det dessutom finns mycket bonusmaterial att ta del av från inspelningarna.

Publicerad: 01 November 2021
Av: Anders Lundin