ANNONS

Väntans tider i Örekil

ANNONS

Laxfisket i den fantastiska lilla laxfiskepärlan på Västkusten, Örekilsälven, är i full gång. Trots lågvatten har det fångats flera laxar och när regnet kommer förväntas fisket bli riktigt bra.

Örekilsälven är en fantastiskt vacker liten älv som mynnar ut i Gullmarsjorden vid Munkedal. Det är ett ganska litet vatten som bjuder på en exklusiv känsla. Under försommaren fångas det ofta stor blanklax. Här finns sträckor för både spinn- och flugfiskaren. Här funkar det oftast med ett enhandsspö för flugfiskaren även om det kan vara en fördel med tvåhandsutrusning eller switchspö om vattnet går väldigt högt.

Spinnfisket i älven bedrivs med haspelspö eller spinnspö på 9 -10 fot med kastvikt 10-40 gram och en lina som håller för minst 10 kg rekommenderas. Både wobbler, skeddrag och spinnare fiskar bra och om älven är färgad så använd gärna starka färger i rött och orange. I klarare vatten brukar neutrala färger som silver och koppar funka bra och använd gärna mörka beten på kvällen för att få siluett mot natthimlen.

Säsongen i Örekilsälven sträcker sig från 1 maj till 30 september.  Älven är indelad i tre sträckor A, B och C. På sträcka A och B finns särskilda flugfiskepooler och här är fisket kvoterat. Örekilsälven är en storlaxälv där flera laxar över 10 kilo landas varje år och snittvikten brukar hamna kring 5 kilo. För senaste nytt om fångster, vattenföring och för att boka fiskekort i Örekilsälven kolla in på www.orekil.com.

Anders Nicander

 

Publicerad: 24 maj 2022
Av: Anders Nicander
ANNONS