Varmare hav gör att abborrar blir könsmogna tidigare

Abborren riskerar att bli mindre i ett varmare klimat. Foto:Privat

Att haven blir varmare som ett led i klimatförändringen har väl inte undgått någon. Det ger i vissa fall mindre fiskar som producerar färre ungar.

Statens lantbruksuniversitet har titta på abborrmammor i Östersjön. Det har visat sig att vattentemperaturen påverkar när de blir könsmogna. Att fiskar blir könsmogna tidigare gör att honorna lägger färre ägg och att de blir mindre. Det finns också en risk att avkomman är i sämre kondition.

– Att fiskhonor blir lekmogna tidigare kan få stora konsekvenser för fiskpopulationer eftersom tillväxten minskar efter att fisken blivit lekmogen. Fiskarna blir mindre, och får färre avkommor. Men den tidiga lekmognaden kan också ge fisken ett reproduktivt försprång, och öka chansen att de hinner föröka sig. Ett sådant försprång kan bli extra viktigt när havet blir varmare, vilket i sig kan leda till högre dödlighet, säger Jingyao Niu, doktorand vid institutionen för akvatiska resurser på SLU.

Man har jämfört abborrar som lever i den så kallade Biotestsjön utanför Forsmarks kärnkraftverk med abborrar som lever i Östersjöns skärgård. I Biotestsjön är vattnet 5-8 grader varmare än i skärgården. Abborrehonorna i testsjön blev könsmogna vid en längd på 16,5 centimeter medan abborrhonorna i skärgården blir könsmogna vid 18 centimeter.

Studien på abborrmammor publicerades nyligen i den vetenskapliga tidskriften Ecosphere.

Publicerad: 17 January 2023
Av: Anders Nicander