Så maximerar du chansen att fånga röding på första isen

Mattias Omma vet vad som krävs för att lura de stora rödingarna. Foto: Privat

Äntligen har isarna börjat ligga – och de senaste veckorna har det strömmat in bilder på vackra rödingar från norr. Nu är dagarna korta – så det gäller att passa på och hitta rätt teknik. Fiskejournalen ber rödingjägaren Mattias Omma om några tips.

Mattias är 29 år och bor i Alttajärvi, strax utanför Kiruna, och är redan en erfaren rödingfiskare. Han har samlat på sig flera erfarenheter som gör att tiden mellan huggen blir kortare.
Här nedan skickar han med några tips till er som ska jaga röding på första isarna.

Mattias Omma med en grann fjällröding.

1) Tidigt på säsongen är dagarna korta och dygnets ljusa timmar få, vilket gör det betydligt lättare att pricka in huggtiderna nu jämtemot en solig dag i mitten på maj! För en säker fångst, lägg ner din tid på ett fiskevatten som du känner till har bra med röding. Söker du däremot drömfisken så spelar näringen i sjön stor roll. Näringen skiljer sig stort mellan fjäll och skogsland, när man avläst sitt fiskevatten tillräckligt förenklar det val av både fisketeknik och agn.

2) Gryning och skymning är i regel de bästa tiderna på dygnet för ett lyckat rödingfiske, det gäller under hela vintersäsongen.

3) Två saker som påverkar fisket till det sämre är genomskinliga isar och fullmåne om nätterna. De nylagda isarna som ännu inte fått sig ett snötäcke gör att vi som fiskare blir alldeles för synliga för den skygga rödingen. Ett tunt snötäcke över sjön är att föredra. Fullmåne om nätterna tidigt på säsongen försvårar fisket mycket mer än den skulle gjort längre in på säsongen. I och med de tunna isarna får rödingen bättre möjlighet till att jaga även nattetid, vilket märks av rätt tydligt under dagens fiske.

4) Vid mitt isfiske använder jag mig av ett stumt spö som håller för ett bra mothugg, en rulle med slirsystem för att hinna med rusningarna, blinkande beten kombinerat med ett blänke med inslag av rött, och en krok med riktigt mycket maggots. Av egen erfarenhet ser jag en stor skillnad på vad som fungerar beroende på vilken storlek rödingen har i sjön. Större och intensivare rörelser på pimpeln genererar i regel mycket röding i varierande storlekar.

5) Den stora rödingen är inte alltid den lättaste att lyckas lura till hugg. Upplever den väldigt ofta som skydd och svårflirtad, om den överhuvudtaget vill visa upp sig. Dagar som dessa väljer jag att variera mitt sätt att fiska tills jag hittar det som är mest effektivt för dagen!

Tack för tipsen Mattias – och hoppas att vintern blir lika lång som vanligt!

Publicerad: 26 November 2021
Av: Anders Lundin

Intressanta fiskeprylar från vår butik: