ANNONS

Västkusten befrias från enormt spöknät

Snörpvaden från Thetis är av nylon och bryts sakta ner till mikroplaster. Under bärgningen hittades havsanemoner och andra smådjur som gjort den övergivna trålen till sin boplats. Foto: Frida Åberg
ANNONS

I veckan har ett gigantiskt bärgningsarbete pågått utanför Kungshamn på Västkusten. Med hjälp av dykare och kranar har delar av en övergiven snörpvad plockats upp från djupet. Arbetet kommer att ta tid och det kan man förstå – snörpvaden väger nämligen 20 ton.

Vi har tidigare berättat om Havs- och vattenmyndighetens stora satsningen på att sanera de miljöfarligaste vraken i Sverige. Ett av dessa är Thetis – en 28 meter lång fiskebåt i stål som förliste en blåsig höstdag utanför Smögen 1985.
Tidigare har läckande olja sugits upp och nu är det dags att bärga den enorma snörpvaden som sakta vittrar sönder till mikroplatser.

”vraket kommer att utgöra ett artificiellt rev som kommer att attrahera småfisk, vilka kan använda vraket för att söka föda och gömma sig för predatorer”

– När Thetis är sanerat från olja och spökgarn kommer vraket vara positivt för havet, då det kommer att utgöra ett artificiellt rev som attraherar småfisk, vilka kan använda vraket för att söka föda och gömma sig för predatorer. Denna småfisk kommer i sin tur attrahera större fisk, berättar Fredrik Lindgren på HaV för Fiskejournalen.

Här kommer ett bildspel från veckans lyckade bärgning.

[allergallery id=”56962″]

Hans Hällman

Publicerad: 17 June 2018
Av: Hans Hällman
ANNONS