Vattenfall lovar åtgärder vid Älvkarleby

2009 flyttade Vattenfall drygt 1 000 instängda laxar och öringar tillbaka till friheten efter att de blivit instängda. Man lovade då en permanent lösning i form av kanaler där fiskarna kan ta sig ut. Nu lovar man återigen att åtgärda problemet. (Foto: Michael Ahlström/laxdrill.se)

Sportfiskarna:
Problemet med laxar som fångas och dör i gropar i Dalälven när vattnet släpps på vid höga flöden kommer nu att åtgärdas.
Kraftbolaget Vattenfall har på blivit hårt ansatta för problemet med att laxar dör och ruttnar i älven vid kraftverket i Älvkarleby. Problemet är att laxarna följer sina vandringsinstikter och försöker vandra uppströms när vattnet släpps på i fallfåran vid höga vattenflöden. När vattnet sedan plötsligt stängs av fångas laxarna i små gropar i fåran där de snart dör av syrebrist och stress. I sommar har ett stort antal laxar dött och legat och ruttnat längs älvstranden.
Nu lovar Vattenfall att åtgärda problemet genom att på något sätt bygga bort de vattenfickor i älvbottnen där laxarna fastnar. Åtgärderna utlovas i sommar eller senast nästa sommar.
Läs mer här.
www.sportfiskarna.se