ANNONS

Viktiga upptäckten: Gullspångslax fastnar och dör vid kraftverket

Frågan är om det kommer att bli några åtgärder vid kraftverket i Gullspångsälven? Foto: Länsstyrelsen i Västra Götaland.
ANNONS

Gullspångslaxen och dess öde har blivit en nationell angelägenhet. Det vidtas nu flera åtgärder för att rädda den sista spillran av stammen, genom att exempelvis reglera sportfisket ännu hårdare. Men den stora boven i dramat verkar finnas på ett helt annat plan.

Länsstyrelsen har nämligen upptäckt att en stor del av laxen blir instängd vid vattenkraftverket i Gullspångsälven, innan de ens hunnit ut i Vänern. Genom att använda sändare på fisken så har det framkommit att många laxar svänger av i en konstgjord kanal byggd på 1970-talet, anlagd för att ta hand om överskottsvatten, i stället för att ta den rätta vägen ut till Vänern. Där riskerar den att fastna när kraftverket stryper vattnet.
– Vi har fått väldigt tydliga resultat att hälften av de unga laxarna, smolten, går via den konstgjorda kanalen när kraftverket körs, säger Anna Hagelin, projektledare på Länsstyrelsen, till SVT som gjort ett reportage om Gullspångslaxen.

Detta kan alltså vara en viktig förklaring till att laxbeståndet minskat, men huruvida några åtgärder kommer att sättas in mot problemet inom den närmaste framtiden framkommer inte. Däremot beskrivs det som betydelsefullt att man upptäckt problemet.
– Det är mycket viktig kunskap för Gullspångsälven men kunskapen kan även användas på andra platser med liknande lösningar med divergeringsdammar, säger Anna Hagelin till SVT.
Här kan du se reportaget!

Publicerad: 20 oktober 2021
Av: Anders Lundin
ANNONS