Länsstyrelsen satsar på spridning av fiskeinformation i Norrbotten. Varje hushåll får gällande fiskeregler för lax- och öringsfiske. " /> Fiskeregler sprids i Norrbotten | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

6 år sedan Sverige Maria Ålander
Laxens romläggning hotas av det låga vattenståndet.
Fiskeregler sprids i Norrbotten

Länsstyrelsen satsar på spridning av fiskeinformation i Norrbotten. Varje hushåll får gällande fiskeregler för lax- och öringsfiske.

De senaste årens laxuppgång har ökat intresset för sportfiske i länets älvar. Nu är det också viktigt att det finns lättillgänglig information om reglerna. Samtidigt som laxen har en positiv trend så är bestånden av havsöring i så dåligt skick att det internationella havsforskningsrådet (ICES) har bedömt att vissa av stammarna är utrotningshotade För att komma till rätta med problemen beslutade Havs- och vattenmyndigheten om nya regler för älvfisket 2013.

Det är  viktigt att det finns lättillgänglig information om reglerna.

– Den stora nyheten är regeln om ett så kallat ”fönsteruttag för öring”, Det innebär att man bara får behålla en öring i storleksintervallet 30 – 45 cm per fiskande och dag, säger Dan Blomkvist på Länsstyrelsen.
– För gränsälven (Torne- Muonio- och Könkämä älvar) bestäms reglerna gemensamt mellan Sverige och Finland. Här gäller numera totalt fiskeförbud på öring.
För att öka kunskapsnivån har länsstyrelsen tagit fram en folder som vid sidan av fiskeregler också innehåller information om varför reglerna ser ut som dom gör. Folderns sprids via helsidesannonser, turistbyråer, bensinmackar, lanthandlare och liknande.

Relaterad nyhet från din region
13 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Plötsligt dyker det upp en utter istället för en gädda i hålet. Foto: Privat
Chocken i hålet – plötsligt dyker en utter upp

Han hoppades på storgäddan – men fick i stället drilla en livs levande utter. Anton Molin kommer aldrig att glömma det som utspelade sig under den senaste fisketuren.

Händelsen utspelade sig på ett fiskevatten i Gävle kommun, dit uppenbarligen både fyrfota och tvåbenta fiskare sökt sig. Anton och hans sällskap fick några gäddor på ismete, innan händelsen med uttern utspelade sig.
I tron om att det var en större gädda som slukat mörten så började Anton drilla den mot hålet, där han dock fick en rejäl överraskning.
– Fisket var ju riktat på gädda, så man blev ganska paff, berättar Anton för Fiskejournalen.

Väl uppe i hålet så visade uttern tänderna, och mycket mer hann inte hända innan den lossnade och försvann ned mot djupet igen. Nu håller Anton tummarna för att den ändå klarade sig oskadd och att en eventuell krok rostar bort och lossnar av sig själv.
– Den såg väldigt pigg ut, vittnar Anton om som dessutom fångade ögonblicket på film.

Vi på Fiskejournalen gör som Anton – vi håller tummarna för att den fridlysta uttern klarade sig utan skador.
Här nedan hittar du filmklippet:

Foto: Anton Molin

Du kanske även gillar detta