Länsstyrelsen satsar på spridning av fiskeinformation i Norrbotten. Varje hushåll får gällande fiskeregler för lax- och öringsfiske. " /> Fiskeregler sprids i Norrbotten | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

6 år sedan Sverige Maria Ålander
Laxens romläggning hotas av det låga vattenståndet.
Fiskeregler sprids i Norrbotten

Länsstyrelsen satsar på spridning av fiskeinformation i Norrbotten. Varje hushåll får gällande fiskeregler för lax- och öringsfiske.

De senaste årens laxuppgång har ökat intresset för sportfiske i länets älvar. Nu är det också viktigt att det finns lättillgänglig information om reglerna. Samtidigt som laxen har en positiv trend så är bestånden av havsöring i så dåligt skick att det internationella havsforskningsrådet (ICES) har bedömt att vissa av stammarna är utrotningshotade För att komma till rätta med problemen beslutade Havs- och vattenmyndigheten om nya regler för älvfisket 2013.

Det är  viktigt att det finns lättillgänglig information om reglerna.

– Den stora nyheten är regeln om ett så kallat ”fönsteruttag för öring”, Det innebär att man bara får behålla en öring i storleksintervallet 30 – 45 cm per fiskande och dag, säger Dan Blomkvist på Länsstyrelsen.
– För gränsälven (Torne- Muonio- och Könkämä älvar) bestäms reglerna gemensamt mellan Sverige och Finland. Här gäller numera totalt fiskeförbud på öring.
För att öka kunskapsnivån har länsstyrelsen tagit fram en folder som vid sidan av fiskeregler också innehåller information om varför reglerna ser ut som dom gör. Folderns sprids via helsidesannonser, turistbyråer, bensinmackar, lanthandlare och liknande.

Relaterad nyhet från din region
5 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Jodå – flera sportfiskare har hjälpt till att städa upp längs Malmö kanal. Frågan om ett fiskeförbud kommer ändå att tas upp av Malmö stad. Foto: Privat
Malmö kanal: Så många röstade emot fiskeförbud

Ska fisket i Malmö kanal förbjudas? Nej, tycker över 450 människor som röstat emot förslaget. Men frågan kommer ändå att tas upp av Malmö kommun, trots att betydligt färre vill se ett förbud.

Fiskejournalen har tidigare skrivit om konflikterna kring fisket i Malmö kanal, där det vittnats om nedskräpning och allmän misskötsel. Det gick så långt att det skickades in ett medborgarförslag till kommunen, om att fisket skulle förbjudas i kanalen. Nu står det klart att förslaget kommer att tas upp i tekniska nämnden i Malmö stad, eftersom över 100 personer röstat ja till förslaget. De över 450 rösterna som tyckte annorlunda lyckades alltså inte stoppa förslaget från att gå vidare i processen. Beslut väntas under juni månad.

Det ska dock tilläggas att det tagits initiativ bland sportfiskare för att städa upp vid kanalen, vilket vi skrivit om i tidigare artiklar.
Här kan du se ett inslag i SVT om konflikten vid Malmö kanal.

Du kanske även gillar detta