Just nu:
Annons

Nyheter

11 år sedan Sverige Fiskejournalen
Fiskestopp för alla!

Totalt fiskestopp, både för yrkesfiskare och sportfiskare är det enda som kan rädda fisken i Kattegatt. Utspelet kommer från sportfiskeprofilen Bengt G  Johanson i Halmstad.
Bengt G Johansson var under många år en mycket drivande och stridbar ordförande för Sportfiskarna i Halland, dessutom med säte i förbundsstyrelsen. I slutet av 1980-talet slutade han med fisket för att satsa på golf – men när han nu återvänt till fisket blir han förvånad över vad han ser. I en artikel i Hallands Nyheter uttrycker han sin bestörtning:
– Jag var med en turbåt ute på Fladen den 3 juni. Under fyra timmars fiske, med 30 fiskare, såg jag en enda matfisk som drogs upp, säger han.
Bengt G Johanssons recept för att fiskbestånden i Kattegatt ska återhämta sig är radikala – men troligen den enda vägen:
– Stoppa sportfisket i fem år och yrkesfisket i tio år är det gäller bottenlevande fisk, som torsk och plattfisk.
Svenne Andersson

Torsken är nästan helt slut i Kattegatt. Ett totalt fiskestopp kan kanske rädda beståndet?

Torsken är nästan helt slut i Kattegatt. Ett totalt fiskestopp kan kanske rädda beståndet?

Relaterad nyhet från din region
18 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Jodå – flera sportfiskare har hjälpt till att städa upp längs Malmö kanal. Frågan om ett fiskeförbud kommer ändå att tas upp av Malmö stad. Foto: Privat
Malmö kanal: Så många röstade emot fiskeförbud

Ska fisket i Malmö kanal förbjudas? Nej, tycker över 450 människor som röstat emot förslaget. Men frågan kommer ändå att tas upp av Malmö kommun, trots att betydligt färre vill se ett förbud.

Fiskejournalen har tidigare skrivit om konflikterna kring fisket i Malmö kanal, där det vittnats om nedskräpning och allmän misskötsel. Det gick så långt att det skickades in ett medborgarförslag till kommunen, om att fisket skulle förbjudas i kanalen. Nu står det klart att förslaget kommer att tas upp i tekniska nämnden i Malmö stad, eftersom över 100 personer röstat ja till förslaget. De över 450 rösterna som tyckte annorlunda lyckades alltså inte stoppa förslaget från att gå vidare i processen. Beslut väntas under juni månad.

Det ska dock tilläggas att det tagits initiativ bland sportfiskare för att städa upp vid kanalen, vilket vi skrivit om i tidigare artiklar.
Här kan du se ett inslag i SVT om konflikten vid Malmö kanal.

Du kanske även gillar detta