Fiskevård: Rensa bäckarna med förnuft

Lyft bort skräp, men ta inte bort mer träd och grenar ur vattnet än nödvändigt.

Lyft bort skräp, men ta inte bort mer träd och grenar ur vattnet än nödvändigt.

Fiskevårdsnätverket har under hösten rensat havsöringsförande bäckar från skräp och skapat fria vandringsvägar för havsöringen. Detta för att havsöringen ska nå sina lekplatser och kunna utnyttja dessa fullt ut. Som vanligt delar de frikostigt med sig av sina erfarenheter och tips.
När det gäller nedfallna träd och grenar, så kallad ”död ved”, så bör man först studera den eventuella förändringen av strömmar som träden skapat och ställa sig frågan, är detta ett definitivt vandringshinder? Har öringen trots allt lekt uppströms så finns inget definitivt hinder. Skapar däremot träden ett dämme som sätter lekplatserna ur funktion, alltså för låg vattenhastighet för lek, då bör man överväga öppna upp för bättre vattenhastighet.

Grenar ger skydd
Ett alternativ kan vara att kapa en liten del av trädet, eller vinkla det nedåt utmed med strömmen. Lämnar man nedfallna träd i vattnet, som är en naturlig process, så skapas nya strömmar och det bildas höljor som fisken snabbt tar i besittning, nya ståndplatser skapas.
Träd, grenar och kvistar ger också skydd från andra predatorer och där trivs mängder med insekter, en gynnsam uppväxtplats för olika yngel. Framför kulvertar samlas ofta stora högar av grenar och träd, där finns ofta inget alternativ annat än rensning. Lite generellt kan man säga att död ved i vattnet ger liv, så ta inte bort mer träd och grenar än nödvändigt – och man ska känna till vart lekplatserna finns i vattendraget innan man utför eventuella åtgärdar.
Läs tidigare notiser från Fiskevårdsnätverket Göteborg.

 

Annons
AKTUELLT

Tonfiskar siktade i Öresund

Igår bjöds färjepassagerare och personal på en mäktig syn under den korta överfarten mellan Helsingborg och Ven. Ytan bröts av ett stim blåfenade tonfiskar som alla var i tungviktsklassen!

Squirmy: flugan som är både älskad och hatad

Den liknar mest en bit skräp och lär aldrig pryda någon tavla ihop med klassiska laxstreamers. Men fisk fångar den! Squirmy tar flugvärlden med storm och trots många skeptiska blickar har den nog kommit för att stanna.

Historiska drömhugg från djupet

Blåkveite, uer och lubb i all ära, men när Team Rolex summerar sin lyckade satsning i Eggakantens brådjup är det en rekordstor långstjärt och en svindlande havskatt som utmärker sig. Den sistnämnda tvingade ner vågen till 25,2 kilo – 8 kilo över gällande världsrekord!

Den moderna ekolodskolan

Alla sportfiskare drömmer om vad som finns under vattenytan. Med Garmins Chirp-teknik kan du se hur grunden verkligen ser ut och var vegetationen växer. Du kan även se fiskarna och bedöma deras storlek. Här berättar vi hur den nya moderna tekniken fungerar!

Gunnar Westrin får Smedmanpriset

Publicisten, flugfiskeprofilen och författaren Gunnar Westrin tilldelas Smedmanpriset 2018. Den ärofyllda utmärkelsen får han bland annat för sitt stora engagemang och personliga författarskap.

BILDSPEL: Sällsynta gäddor

Att även fiskar kan drabbas av pigmentförändringar vet vi sedan tidigare. Åkomman kan ge häpnadsväckande resultat – här har ni några intressanta exempel på hur gäddan kan se ut. För att man som gädda inte ska bli uppäten av artfränder och andra rovfiskar gäller det att på bästa sätt kunna gömma sig i den naturliga

Skellefteå Kraft tappar kund

Vackra ord om hållbarhet räckte inte – när en bostadsrättsförening i Västerhaninge fick se hur laxar dör vid Hednäs kraftverk beslöt de att säga upp sitt elavtal. – Jag känner mig lurad. Vi vill inte göra affärer med Skellefteå Kraft, säger föreningens vice ordförande Annika Markén till Piteå-Tidningen.

Bombardatips till sommaröringen

Har du testat att fiska havsöring med bombarda? Om inte så kanske det är dags nu. Teknikens effektivitet går knappast att ifrågasätta och här kommer några heta tips från ”Bombardakungen” Magnus Pålsson.

Världens dyraste bete

MacDaddy’s trollingbete skapade rubriker på den stora amerikanska sportfiskemässan ICast för tio år sedan. Betet är ett fullt fungerade trollingbete ämnat för fiske efter storvilt. Det finns dock en avgörande detalj som avskräcker att använda betet i praktiken, det har nämligen ett uppskattat värde på otroliga en miljon dollar. Men varför har MacDaddy’s Million Dollar

Annonser

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...