Fisktrappa firar en miljon vandringsfiskar

En fiskväg av gigantiskt format invigdes i floden Elbe 2010. Nu har över en miljon fiskar använt passerat fiskvägen.

Älvräddarna:
Europas största fisktrappa ligger vid floden Elbe i norra Tyskland. Den invigdes 2010 och nyligen kunde man konstatera att över en miljon fiskar utnyttjat fisktrappan.
Vattenfall invigde en gigantisk fisktrappa i floden Elbe i Tyskland, i september 2010. Fiskvägen är byggd för exceptionellt stora fiskar och efter invigningen tog det bara en och en halv timma innan man kunde konstatera att 500 fiskar använt trappan.
Nu, drygt två år senare, har över en miljon fiskar passerat, fördelat på 45 arter.
Från Älvräddarna är man positiv till en ovanligt stora fiskvägen.
– Det är fascinerande att se att det är möjligt att bygga så stora fiskvägar. Det krossar ju argumentet att många storskaliga kraftverk inte skulle gå att miljöanpassa med fiskvägar. Jag tycker man ska dimensionera framtida svenska fisktrappor så att de klarar fiskarten stör. Det skulle vara fantastiskt roligt att se denna fantastiska varelse återvända till svenska vattendrag, säger Per Persson Eckerström, Älvräddarna.
Anläggningen kostade Vattenfall 20 miljoner euro och många hävdar att kraftbolaget byggde fiskvägen för att bättra på sitt dåliga anseende i Tyskland. Frågan är hur dåligt anseende bolaget anser sig behöva i Sverige innan man sätter spaden i jorden vid sina vattenkraftverk.
Här kan du läsa mer. (Engelska)
www.alvraddarna.se

Annons
AKTUELLT

Squirmy: flugan som är både älskad och hatad

Den liknar mest en bit skräp och lär aldrig pryda någon tavla ihop med klassiska laxstreamers. Men fisk fångar den! Squirmy tar flugvärlden med storm och trots många skeptiska blickar har den nog kommit för att stanna.

Historiska drömhugg från djupet

Blåkveite, uer och lubb i all ära, men när Team Rolex summerar sin lyckade satsning i Eggakantens brådjup är det en rekordstor långstjärt och en svindlande havskatt som utmärker sig. Den sistnämnda tvingade ner vågen till 25,2 kilo – 8 kilo över gällande världsrekord!

Den moderna ekolodskolan

Alla sportfiskare drömmer om vad som finns under vattenytan. Med Garmins Chirp-teknik kan du se hur grunden verkligen ser ut och var vegetationen växer. Du kan även se fiskarna och bedöma deras storlek. Här berättar vi hur den nya moderna tekniken fungerar!

Gunnar Westrin får Smedmanpriset

Publicisten, flugfiskeprofilen och författaren Gunnar Westrin tilldelas Smedmanpriset 2018. Den ärofyllda utmärkelsen får han bland annat för sitt stora engagemang och personliga författarskap.

BILDSPEL: Sällsynta gäddor

Att även fiskar kan drabbas av pigmentförändringar vet vi sedan tidigare. Åkomman kan ge häpnadsväckande resultat – här har ni några intressanta exempel på hur gäddan kan se ut. För att man som gädda inte ska bli uppäten av artfränder och andra rovfiskar gäller det att på bästa sätt kunna gömma sig i den naturliga

Skellefteå Kraft tappar kund

Vackra ord om hållbarhet räckte inte – när en bostadsrättsförening i Västerhaninge fick se hur laxar dör vid Hednäs kraftverk beslöt de att säga upp sitt elavtal. – Jag känner mig lurad. Vi vill inte göra affärer med Skellefteå Kraft, säger föreningens vice ordförande Annika Markén till Piteå-Tidningen.

Bombardatips till sommaröringen

Har du testat att fiska havsöring med bombarda? Om inte så kanske det är dags nu. Teknikens effektivitet går knappast att ifrågasätta och här kommer några heta tips från ”Bombardakungen” Magnus Pålsson.

Världens dyraste bete

MacDaddy’s trollingbete skapade rubriker på den stora amerikanska sportfiskemässan ICast för tio år sedan. Betet är ett fullt fungerade trollingbete ämnat för fiske efter storvilt. Det finns dock en avgörande detalj som avskräcker att använda betet i praktiken, det har nämligen ett uppskattat värde på otroliga en miljon dollar. Men varför har MacDaddy’s Million Dollar

Omfattande tjuvfiske i Storsjön

Över 500 meter nät fyllda av gammal död fisk har i dagarna hittats i Storsjön i Gästrikland. Nätfisket är olagligt och har bland annat skördat mängder av gös, gädda och abborre.

Annonser

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...