Just nu:
Annons

Nyheter

9 år sedan Sverige Fiskejournalen
Fiskyngel går på en mina

Yngel av gädda och abborre riskerar att gå på en mina under hösten. I en studie av deras uppväxtområden kommer man att använda små sprängladdningar för att bedöva fisken.
Rent allmänt verkar det som om abborre och gädda minskar i Östersjöns skärgårdar. I vissa områden, som i Stockholms skärgård och nere i Kalmarsund, är minskningen skrämmande påtaglig.
Under hösten kommer ett antal länsstyrelser, i samverkan med Sveriges Lantbruksuniversitet, att genomföra inventeringar. Detta görs med en ny metod, som närmast kan liknas vid elfiske. I stället för elström används små sprängladdningar för att bedöva fisken.

– Varje detonation påverkar fiskarna inom några meters radie, så de kan samlas in, identifieras och mätas. Det är nästan uteslutande mindre fiskar under 15 centimeter som vi fångar. Större gäddor kan bli bedövade men oftast kvicknar de till innan vi hinner fånga dem, berättar marinbiologen Johnny Berglund vid länsstyrelsen i Västerbotten.
Länsstyrelsen kommer att undersöka två områden, Avafjärden i Nordmaling och Sävarfjärden-Täftefjärden i Umeå. Här har man inte noterat någon märkbar minskning av gädd- och abborrbestånden. Genom att jämföra dessa ”friska” områden med andra skärgårdsområden längre söderut hoppas man få kläm på vad det är som orsakat nedgången.
Svenne Andersson

Det är två områden i Västerbottens skärgårdar som ska undersökas med sprängtekniken.

Relaterad nyhet från din region
7 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Lucas Lövgren åkte tillbaka till platsen där han tidigare förlorat en stor fisk, och det lönade sig. Foto: Privat
Rödingbjässe från norr – Lucas fick sin revansch

Snacka om att sätta ned foten. Knappt har pimpelsäsongen börjat innan en av årets häftigaste fiskar har fångats, vågar vi påstå. Det var Lucas Lövgren i Kiruna som fick sitt livs fjällröding under den senaste turen – på samma plats där han tidigare tappat en bjässe.

Drömfisken fick simma tillbaka efter vägning.

Det har varit rejält kallt i landets nordligaste delar den senaste veckan, men Lucas Lövgrens fina röding hjälper månne till att höja temperaturen hos dem som tvekar inför att ge sig ut på fiskevattnen.
Måtten på bjässen var imponerande 5 996 gram och 82 centimeter. En sån där fisk som de flesta bara får se på bild i fisketidningar eller i sina drömmar.

Vi ber Lucas berätta om det lyckade fiskafänget:

– Att få inleda året med en sådan drömfisk känns magiskt. Ofta brukar jag se mina jullov som en tid då jag kan fara ut och fiska på vatten som jag tror kan hålla grov fisk. Det blir även en hel del mil på skotern i samband med det, berättar Lucas för Fiskejournalen.

Han fortsätter:
– Ändå sedan förra året då jag tappat en stor röding har jag velat åka tillbaka till den platsen och lägga timmarna. Jag väntade in snön 2021 och gjorde då den första fjällresan – som alltså gick rätt bra. Fisken bjöd på en 35 minuters kamp, därefter några bilder innan den fick gå hem igen.

Frågan är då hur han ska kunna toppa denna fisk i framtiden?
– Målet att få en större röding känns just nu svårt att överträffa. Ett av mina nästa mål inför sommarfisket blir att försöka slå mitt personbästa på öring, hälsar en nöjd fångstman.
Fiskejournalen tackar för storyn och gratulerar Lucas till en magisk fisk.

Du kanske även gillar detta