Just nu:
Annons

Nyheter

10 år sedan Sverige Fiskejournalen
Fiskyngel går på en mina

Yngel av gädda och abborre riskerar att gå på en mina under hösten. I en studie av deras uppväxtområden kommer man att använda små sprängladdningar för att bedöva fisken.
Rent allmänt verkar det som om abborre och gädda minskar i Östersjöns skärgårdar. I vissa områden, som i Stockholms skärgård och nere i Kalmarsund, är minskningen skrämmande påtaglig.
Under hösten kommer ett antal länsstyrelser, i samverkan med Sveriges Lantbruksuniversitet, att genomföra inventeringar. Detta görs med en ny metod, som närmast kan liknas vid elfiske. I stället för elström används små sprängladdningar för att bedöva fisken.

– Varje detonation påverkar fiskarna inom några meters radie, så de kan samlas in, identifieras och mätas. Det är nästan uteslutande mindre fiskar under 15 centimeter som vi fångar. Större gäddor kan bli bedövade men oftast kvicknar de till innan vi hinner fånga dem, berättar marinbiologen Johnny Berglund vid länsstyrelsen i Västerbotten.
Länsstyrelsen kommer att undersöka två områden, Avafjärden i Nordmaling och Sävarfjärden-Täftefjärden i Umeå. Här har man inte noterat någon märkbar minskning av gädd- och abborrbestånden. Genom att jämföra dessa ”friska” områden med andra skärgårdsområden längre söderut hoppas man få kläm på vad det är som orsakat nedgången.
Svenne Andersson

Det är två områden i Västerbottens skärgårdar som ska undersökas med sprängtekniken.

Relaterad nyhet från din region
5 timmar sedan Sverige Anders Holm
Nu finns nummer 4 av Fiskejournalen i butik.
Nytt nummer ute nu!

Nu när vårkänslorna börjar bubbla ställs ett nytt nummer av Fiskejournalen upp i butikshyllorna, nämligen nummer 4. Här är lite av innehållet.

Det börjar bli läge för att sätta sig mot en södervägg med en kopp kaffe – vad passar då inte bättre än ett nytt nummer av Fiskejournalen? Nummer 4 kryddas med extra mycket läsning för den metesugne, eller den som helt enkelt söker nya utmaningar eller suktar efter inspiration. Det utlovas sköna napp, guide över agn, prylnyheter samt gott om tips och idéer. Bland annat ett strandhugg på västkusten efter abborre.

Filmen Gäddfeber har blivit en klassiker som gjorde jerkbaitfisket stekhett. Nu hänger Niklas Örtengren med en av huvudrollsinnehavarna samt en annan gäddexpert ut på sjön för att se om metoden fortfarande håller måttet.

I gör-det-själv-anda får vi del 1 av en guide som visar hur man gjuter egna jiggar, samt hur man enkelt knyter stinger på egen hand.

Flugfiskenestorn Johan Klingberg berättar om världens bästa nymf – och ja, vilken är det? Havsöringsfisket längs Höga Kusten sätts också under lupp, en region som ofta hamnar i skuggan av andra klassiska områden. Ett långt stenkast därifrån finns Luleälven och Markus Teilus följer med fiskeguiden Robert Westin när han släpar beten efter botten i älven.

De sista isarna i norr bjuder på ett njutbart fiske med vårsol och huggvillig röding. Vi tar tillfället i akt och följer med när fjällen är som lugnast. Utöver detta får du i vanlig ordning de senaste sportfiskenyheterna, spännande fiskevibbar varvat med roliga fiskehistorier. Du hittar tidningen i en butik nära dig. Är du osäker på var du hittar din närmaste återförsäljare som säljer Fiskejournalen kan du söka här.

Du kanske även gillar detta