Fler fiskar och färre skador med dansk krokhållare

Testfiske med Release-Connector har gett fina resultat, meddelar Jens Bursell. Bild: Fisk & Fri

Missar du många hugg och orsakar dina krokar ofta stor skada på lax, regnbåge och havsöring? I så fall kanske det kan vara en bra idé att testa den danska uppfinningen Release-Connector som passar flera olika betestyper.

Vi skrev nyligen om att dansken Jens Bursell – som är Fisk & Fris storfiskande chefredaktör – har fått vetenskapligt stöd för sina release-tackel. En omfattande studie på framförallt gädda visade att hans release-tackel med små trekrokar fångade fler fiskar än om samma beten fiskades med stora trekrokar. Dessutom var avkrokningstiden kortare och fiskarna uppvisade mindre krokskador och färre blödningar.

Samma idé ligger bakom hans uppfinning Release-Connector, som passar till olika typer av genomlöpsbeten, exempelvis kustwobbler och tubflugor. Provfiske efter lax, regnbåge och havsöring har gett massor av fisk och ofta snabb och skonsam avkrokning.

”Med Release-Connector kan du snabbt, enkelt och utan annan utrustning få 50 procent fler landningar på dina genomlöpsbeten”

– Små trekrokar ger betydligt högre landningsprocent än stora enkel- och trekrokar om de monteras på rätt sätt. Med Release-Connector kan du snabbt, enkelt och utan annan utrustning få 50 procent fler landningar på dina genomlöpsbeten. Dessutom går de 30 procent snabbare att montera, menar Jens Bursell.

Release-Connector kan beställas i Fisk & Fris webshop och kostar 29 danska kronor för ett fempack.

Från den 28 juni kan de även beställas på Sportfiskegigantens hemsida. 

Hans Hällman

Annons
AKTUELLT

Bombardatips till sommaröringen

Har du testat att fiska havsöring med bombarda? Om inte så kanske det är dags nu. Teknikens effektivitet går knappast att ifrågasätta och här kommer några heta tips från ”Bombardakungen” Magnus Pålsson.

Världens dyraste bete

MacDaddy’s trollingbete skapade rubriker på den stora amerikanska sportfiskemässan ICast för tio år sedan. Betet är ett fullt fungerade trollingbete ämnat för fiske efter storvilt. Det finns dock en avgörande detalj som avskräcker att använda betet i praktiken, det har nämligen ett uppskattat värde på otroliga en miljon dollar. Men varför har MacDaddy’s Million Dollar

Omfattande tjuvfiske i Storsjön

Över 500 meter nät fyllda av gammal död fisk har i dagarna hittats i Storsjön i Gästrikland. Nätfisket är olagligt och har bland annat skördat mängder av gös, gädda och abborre.

Tidernas 3 bästa beten för insjööringen

Fiskejournalen fortsätter att gräva bland anmälda fiskar till Recordfisken och Storfiskregistret. Hela 40 000 registrerade fiskar ligger till grund för serien om ”Tidernas bästa beten”. Nu har vi kommit fram till vår älskade öring. Vilka tre beten har fångat flest insjööringar sen 1970? Den gigantiska öring som är svenskt rekord sedan 1991 är en mycket

Mäktiga hugg i Artjakten

Högtryck råder över Sverige och detsamma gäller för Artjakten – landets roligaste sommartävling för barn och ungdomar. Den senaste veckan har mängder av fiskar anmälts, bland annat Isac Larssons skäggtorsk från ett vrakfiske på västkusten.

Följ björnarnas laxfrossa – live!

Drömmer du om att få se Alaskas beryktade brunbjörnar fånga hoppande laxar? Nu går det att koppla upp sig på live-kameror för att avnjuta det mäktiga skådespelet.

Damm töms för att utrota solabborrar

Länsstyrelsen i Jönköping tömmer Bergadammen för att få bort de solabborrar som har lyckats etablera sig. På så sätt vill man hindra att den främmande arten sprids till närliggande vattendrag.

Så tar du en abborre över kilot

Den 18 maj tog Erik Peterson en storabborrsvit som hette duga. 1300, 1480, 1660 och en på 2210 gram. Hur gör han? Erik Peterson är 20 år gammal och bor i Kalmar. Han kombinerar jobbet i Sportfiskebutiken och båttillbehörsaffären Baltic Skeppsfournering med sitt guidejobb i företaget Fishing in Sweden. Det är med andra ord fiske

Abborrtips från fiskare i medvind

Jens Byholm har haft en fantastisk abborrsäsong och radat upp mängder av randiga bjässar. Senaste storfångsten mätte hela 51,5 centimeter och fångades i en värmländsk sjö i högsommarvärme. Här kommer Jens hetaste tips för att få storabborren att gapa!

Annonser

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...