Just nu:
Annons

Nyheter

9 år sedan Sverige nicander
För god för att få finnas

Hot om utrotning räddar inte ålen från att hamna på de skånska julborden. Återigen ser vi mänskliga traditioner och matkultur går före tanken om biologisk mångfald och en arts rätt till existens.
Ålen är en av de fiskar som är för god för sitt eget bästa. Den jagas under hela vägen från födelseplatsen i Saragassohavet till de Skånska kusterna. För bara några månader sedan förbjöds ålfiske helt i Kattegatt och Skagerrak. Att förbjuda fiske efter ål i Skåne och resten av de ålförande vattnen i landet borde naturligtvis vara en självklarhet men kanske är tradition så stark att många helt sonika struntar i att man begår våld på naturen och att de myndigheter som beslutar om ålens vara eller inte vara inte vågar sätta stopp för frosseriet.
Malmö fria tidning har talat både med fiskhandlare, myndigheter och miljöorganisationer. Du läser deras artikel HÄR
Anders Nicander

ål, ålfiske, ålagille, fiskepolitik, Anders Nicander

På många ställen sätts ål ut för att stärka det mycket svaga beståndet. Om dessa utsatta ålar någonsin tar sig till lekplatserna i Saragassohavet är det ingen som vet. (Foto: Anders Nicander)Relaterad nyhet från din region
12 timmar sedan Sverige Anders Lundin
De som efterlyst strängare regler för yrkesfiske i Östersjön vädrar nu morgonluft. Foto: Krisztian Tabori
Partier överens – hopp om kursändring för yrkesfiske

Tunga förslag inger nu hopp om kursändring för yrkesfisket. Redan för en månad sedan beslutade regeringen om 2021 års regleringsbrev för Havs- och vattenmyndigheten som innehöll flera uppdrag för att förbättra havsmiljön och reglera yrkesfisket. Nu kommer även Miljömålsberedningen med förslag i samma riktning.

Den 22 december beslutade regeringen att ge Havs- och vattenmyndigheten flera uppdrag genom sitt så kallade regleringsbrev.
Det innehöll bland annat kapitel om att skydda kustlekande sillbestånd i norra Egentliga Östersjön, och att myndigheten fick uppdraget att utreda hur fiskeregleringarna kan utvecklas. De ska också göra det enklare att kontrollera att fartygen rapporterar bifångster, exempelvis av tumlare. Myndigheten ska även redovisa hur förvaltningen av ål genomförs så att skyddet av beståndet prioriteras. Hela regleringsbrevet kan du läsa här.

Nu har även Miljömålsberedningen lämnat sitt betänkande som pekar i samma riktning. I dokumentet som lämnats över till regeringen finns det bland annat förslag om en havsmiljölag, 30 procent skyddade marina områden och utredning av det pelagiska fisket och trålgränsen.

Alla partier överens
Fiskejournalen har pratat med Vänsterpartiets representant i Miljömålsberedningen, Elin Segerlind, och hon är hoppfull om att flera förslag ska bli skarpa beslut.

– Jag är nöjd med att vi kom så här långt. Det är egentligen fantastiskt att 8 partier som har grundläggande olika syn på naturen och människans förhållande till den kom överens om det ett så pass omfattande underlag med så många förslag, säger hon.

Hon välkomnar i synnerhet förslaget om en havsmiljölag.
– Regeringen kommer utifrån den behöva lägga fram förslag för förbättringar och åtgärder varje år till riksdagen i en proposition. Personligen tycker jag också att det är bra med ett förslag om att HaV ska bedöma påverkan från det storskaliga pelagiska fisket, som trålning utomskärs, av bland annat sill och strömming. Det är också bra att de ska ta fram ett underlag för beslut om eventuella bevarandeåtgärder som exempelvis utflyttning av trålgränsen, säger Elin Segerlind.

Här kan du läsa mer om alla förslag i Miljömålsberedningens betänkande.

Du kanske även gillar detta